Provincie Friesland

Wegenprojecten in Fryslân van start!

Met de ondertekening van de bestuurlijke overeenkomsten door minister Camiel Eurlings, gedeputeerde Piet Adema en betrokken gemeentebesturen kunnen de grote wegenprojecten in Fryslân echt van start. Ruim E 450,- miljoen euro wordt er gestoken in het knooppunt van Joure, de verdieping van de N31 bij Harlingen en de Haak om Leeuwarden. De wegenprojecten worden gefinancierd uit middelen die Fryslân heeft ontvangen voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn.

"Deze wegenprojecten zijn van groot economisch belang voor het hele Noorden. Nu kunnen we echt los. We vinden het mooi dat we dat met deze minister nog kunnen regelen"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema. Minster Camiel Eurlings is er ook duidelijk over:' Ik heb mij altijd ingezet voor deze belangrijke projecten voor Fryslân. Dan is het mooi dat de regio nu echt aan de slag kan."

In de getekende samenwerkingsovereenkomsten staan afspraken over samenwerking, financiën, taakverdeling en organisatie in de projecten. Voor knooppunt Joure is E 65,5,- miljoen gereserveerd, dat is incluis de aanpak van het busstation. Voor de verdieping van de N31 bij Harlingen wordt E 140,- miljoen euro geïnvesteerd. Voor de Haak om Leeuwarden, de Westelijke invalsweg en de Overijsselselaan met een totaalbudget van ruim E 338,- miljoen, is de realisatieovereenkomst getekend waarin de uitgangspunten van de projecten zijn omschreven. Het gaat dan om bijvoorbeeld de koppeling van de Haak aan het project Westelijke invalsweg om zo efficiënter en goedkoper te werken. "Deze overeenkomsten bieden ons de mogelijkheid om de uitvoering zo te organiseren dat het Friese bedrijfsleven hier volop aan mee kan doen"; aldus gedeputeerde Piet Adema.

.


---- --