Ministerie van Defensie

Finish Uruzgan Vierdaagse

29 mei 2010, 17.48 uur

Een van de lopers ontvangt de welverdiende `Vierdaagse Medaille Tarin Kowt'. Zo'n 90 lopers zijn vanmorgen vroeg om 6.00 uur aan de laatste dag van de Uruzgan Vierdaagse begonnen. De alternatieve Vierdaagse op de basis in Tarin Kowt was een ludieke manier om de zo belangrijke fitheid van de militairen op peil te houden.

Vorige week woensdag gingen 130 fanatieke wandelaars van start. Eigenlijk zou afgelopen zondag de laatste dag zijn geweest, maar vanwege het trieste incident op zaterdag werd de laatste dag vandaag gelopen. Met scherfvest en wapens om liepen de mannen en vrouwen de route die Cuijk aandeed. Om toch voor het 'Vierdaagse gevoel' te zorgen, had de genie in `Cuijk' een heuse brug aangelegd over een met water gevulde geul.

'Via Gladiola'

`De brug van Cuijk' bracht het echte Vierdaagse gevoel boven.

Na 10 km marsen in de warmte en het stof doemde eindelijk de `Via Gladiola' op en werd menigeen verblijd met een doornachtige bloem, aangezien gladiolen niet zo gemakkelijk te verkrijgen bleken. Ook was er voor iedereen een `Vierdaagse Medaille Tarin Kowt' die werd uitgereikt door de sportinstructeur.

Onder de zware klimatologische omstandigheden in het missiegebied is het belangrijk dat de militairen hun conditie op peil houden. De militairen maken lange dagen bij hoge temperaturen. In het missiegebied zijn uitgebreide sportfaciliteiten waar mensen aan hun conditie kunnen werken, daarbij ondersteund door sportinstructeurs. De instructeurs organiseren ook sportevenementen als deze Vierdaagse, waarmee juist die mensen over de streep worden getrokken bij wie het sporten wat lager op hun prioriteitenlijstje staat.