Gemeente Helmond


Schrijf je in voor Klimaatstraatfeest

Zeven straten in Helmond doen al mee aan het Nationale Klimaatstraatfeest. Doel is om samen energie te besparen.

De bewoners van Elsbeen van Baerlestraat, Troelstrastraat, Astronautenlaan, Kardinaalspad, Doctor Knippenberghof, Duvelkenshoeve en Piet Heinstraat hebben zich al opgegeven voor het klimaatstraatfeest. Hoe zuiniger zij omgaan met stroom, hoe meer Klimaatpunten zij kunnen behalen. Het doel is om de meest energiebesparende straat van Nederland te worden. De gemeente Helmond roept ook andere Helmondse straten op mee te doen aan het Nationale Klimaatstraatfeest.

Klimaatstraatfeest

De klimaatverandering kunnen we alleen stoppen als iedereen zijn steentje bijdraagt, door energie te besparen of door te kiezen voor duurzame energie. En daar draait het Klimaatstraatfeest om. De opdracht is eenvoudig: ga met zoveel mogelijk buren aan de slag om energie en geld te besparen. De gemeente Helmond is eveneens aangemeld en daarmee verdienen alle huidige én toekomstige deelnemers in Helmond in ieder geval al 2.000 extra punten. De vijfhonderd best scorende strate n van Nederland krijgen 29 mei een heus straatfeest aangeboden. En de straat die de allermeeste energie heeft bespaard, krijgt een swingend Superstraatfeest met een liveoptreden van een bekende artiest. Daarnaast worden onder de deelnemers vijftig energie-besparingsboxen verdeeld. In het SBS6-programma Piets Weerbericht wordt wekelijks een Klimaatstraatitem uitgezonden, uit steeds een andere deelnemende straat. Dus een oproep aan alle Helmonders: kom in actie en mobiliseer je straat. Inschrijven voor het Klimaatstraatfeest kan tot eind maart via de site van het klimaatstraatfeest.

Klimaatbeleid gemeente Helmond

Het klimaat is hot, zowel in letterlijke zin als bij de mensen in de straat, de pers en de overheid. Denk maar aan de enorme vraag naar fossiele brandstoffen waardoor energie schaars en duur wordt. Mensen merken dat aan hun maandelijkse energienota en als ze een volle tank moeten afrekenen bij de benzinepomp. Daarnaast heeft dit energiegebruik een enorme invloed op het klimaat op onze aarde. Global warming is hier bijvoorbeeld een direct gevolg van. Geen tijd dus om stil achterover te zitten. De gemeente Helmond gaat daarom op lokaal vlak actief aan de slag met klimaatbeleid, wat neerkomt op het terugdringen van CO2-uitstoot en het gebruik van duurzame materialen, producten en diensten. Onlangs is het nieuwe klimaatbeleid van de gemeente Helmond vastgesteld. De titel is Helmond op weg naar klimaatneutraliteit. In dit beleidsplan staan de ambities en concrete maatregelen voor de komende jaren die moeten gaan leiden tot het ultieme doel: een klimaatneutrale situatie voor de totale gemeente.

Concrete projecten

Het uitvoeren van het klimaatbeleidsplan gebeurt in fases. Voor de eerste fase (2009-2012) zijn er concrete projecten beschreven voor verschillende klimaatthemas. De bijdrage aan het klimaatstraatfeest is een van deze projecten. Hieronder een greep uit de andere activiteiten:

* Met de woningcorporaties worden afspraken gemaakt om het energieverbruik van bestaande woningen in 2015 met 15% te verminderen (ten opzichte van 2007).

* Financieel prikkelen van huizenbezitters om energiebesparende maatregelen te treffen.

* Op bedrijventerreinen worden energieprojecten uitgevoerd, zoals het gebruik maken van elkaars restwarmte en het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken.

* Stimuleren van duurzaam vervoer, zoals elektrische autos, bijv. via innovaties op de High Tech Automotive Campus.