Ingezonden persbericht


Persbericht / 06.05.2010

Griekse tragedie bezet het Ministerie van Financiën in Den Haag

Dag in de Branding, het vierjaarlijkse festival voor nieuwe muziek, heeft voor haar zestiende editie op zaterdag 29 mei a.s. een programma samengesteld met unieke locaties. Deze editie opent in het Atrium van het onlangs gerenoveerde Ministerie van Financiën en gaat via het tijdelijk onderkomen van Korzo aan de Binckhorstlaan naar Kijkduin, waar het Hemels Gewelf van landschapskunstenaar James Turrell decor is voor het werk Sferics van componist Alvin Lucier (USA). Sinds 2006 verrast Dag in de Branding steeds opnieuw met eendaagse ontdekkingsreizen in de wereld van de nieuwe muziek. Daarbij zoekt de organisatie naar de juiste omgeving voor elk programma, en biedt hedendaagse muziek aan in openbare, gratis toegankelijke locaties. Dit keer wordt in het Ministerie van Financiën de opera Oresteia van de Griekse componist Iannis Xenakis uitgevoerd. Deze voorstelling in het ministerie is uniek qua locatie en bovendien gratis toegankelijk. Het ministerie wordt speciaal voor deze ene dag omgetoverd tot concertpodium!

Oresteia, de enige compleet overgeleverde toneeltrilogie uit de vijfde eeuw voor Christus // Op initiatief van Wim Vos (voorzitter van Dario Fo en programmeur van het eerste uur bij Dag in de Branding) presenteert Dag in de Branding de opera Oresteia. De componist Iannis Xenakis baseerde deze avant-gardistische opera op de 'Oresteia' van Aischylos uit de vijfde eeuw voor Christus, de enige compleet overgeleverde toneeltrilogie uit de klassieke oudheid. De opera wordt uitgevoerd door Dario Fo, ondernemers in de kunst. Dario Fo verbindt kunst met de samenleving door middel van gemeenschaps-kunstprojecten. Professionals en amateurs realiseren samen de productie, geven invulling aan inhoud en vorm en ontdekken en ontwikkelen hun talent. In de Oresteia van Xenakis hebben de solozanger, de percussionist en het koor de belangrijkste rollen. De bezetting van het koor bestaat uit zestig volwassen stemmen en dertig kinderstemmen; amateurtalenten uit de regio Haaglanden en jonge talenten van Theaterschool Koperen Kees. // www.dariofo.nl

Het Ministerie van Financiën als concertzaal // Dag in de Branding zoekt in haar programmering de juiste locatie bij elk project, zodat beeld en geluid elkaar versterken. Daarom is de opera Oresteia op haar plek in het Atrium van het onlangs gerenoveerde gebouw van het Ministerie van Financiën. Met de renovatie transformeerden Meyer en van Schooten Architecten het gesloten bolwerk van voorheen tot een verrassend open en transparant gebouw. Dit is bij uitstek te beleven in het atrium, waar Oresteia te zien zal zijn. De componist Xenakis was zelf werkzaam als architect bij het ontwerpbureau van Le Corbusier en werkte bewust met de wisselwerking tussen geluid en ruimte. Zijn eerste composities waren verbonden met de architectonische vormgeving van het Philips-paviljoen op de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, een project waar hij ook als architect aan meewerkte. De klanken van Oresteia zullen een extra dimensie toevoegen aan de architectuur van het ministeriegebouw. Was je toch al benieuwd naar het gebouw, dan biedt dit gratis toegankelijke openingsconcert een geweldige kans om een opera te zien die zelden wordt opgevoerd in Nederland én het gerenoveerde Ministerie op indringende wijze te leren kennen.

Voor het gratis toegankelijke concert zijn slechts 250 plaatsen beschikbaar. Een ieder die de opera bij wilt wonen dient zich in te schrijven via de volgende weblink:

http://www.dagindebranding.nl/Web/Kaartverkoop/Inschrijvingen/NL_016_Oresteia_Inschrijvingen.php

De voorstelling van Dario Fo / Oresteia in het Ministerie van Financiën komt tot stand met steun van de Gemeente Den Haag, Fonds 1818, het VSB Fonds en het Casema Cultuurfonds.

Zaterdag 29 mei 2010
G16 / DAG IN DE BRANDING en TAG presenteren:
Alvin Lucier / Iannis Xenakis
Diverse locaties Den Haag / Aanvang: 15.00 / toegang ¤ 20 (passe-partout)

Programma
Ministerie van Financiën / 15.00 / GRATIS ENTREE // Iannis Xenakis / 'Oresteia' / Dario Fo Korzo5HOOG / 16.30 // Alvin Lucier / Nicolas Collins / Slagwerk Den Haag / Koninklijk Conservatorium Het Hemels Gewelf / Kijkduin / 22.00 / GRATIS ENTREE // Alvin Lucier / TAG

Voor meer informatie en kaartverkoop: zie www.dagindebranding.nl