Ingezonden persbericht


Persbericht

EXPOSITIE

'LIQUID FILES' - EGIED SIMONS

Verbeke Foundation, Kemzeke (B)

Opening: 29 mei 2010, 18.00 uur

De solo-expositie "Liquid Files" van de Rotterdamse kunstenaar Egied Simons (1958) valt samen met de "Green Summer - Eco Art" tentoonstelling bij de Verbeke Foundation in Kemzeke, België.

Egied Simons volgt vanaf maart 2010 de seizoenen bij de Verbeke Foundation. Hij gebruikt het 12 ha grote terrein van deze kunstinstelling als akker om Liquid Files te "oogsten", van de vijver en de velden tot en met de kassen, bijgebouwen, de keuken en het laboratorium.

Vanaf 29 mei zijn de eerste resultaten te zien in de vorm van een installatie. Deze installatie zal vervolgens gedurende vijf maanden evolueren, de seizoenen volgend.

Als beeldhouwer wil Egied Simons kunnen werken met ieder materiaal, ook met het meest fragiele en vergankelijke; als fotograaf wil hij schilderen met licht, met de materie zelf, zonder tussenkomst van film of digitalisering. Hij zoekt naar structuren, gelaagdheid, openheid en verdichting en construeert landschappelijke sferen.

Met behulp van speciale technieken legt hij biologisch materiaal bestaande uit schimmels, spinrag, stuifmeel, ingevangen organismen en andere vormen of residuen van leven vast als Liquid Files. In geprojecteerde vorm komen structuren en processen sterk uitvergroot en met een oneindige scherpte "real time" tot leven. De projectoren met hun warmte en licht werken als activator; organismen en processen krijgen de ruimte voor beweging en ontwikkelen zich in de loop van tijd binnen de gegeven ruimtelijke structuur.

De Liquid Files worden geprojecteerd als drieluiken binnen een installatie die de vorm heeft van een theater, waarbij de drie projectievelden worden gemarkeerd met zitelementen. Deze installatie, die is gebouwd met robuuste materialen gevonden op het terrein van de Verbeke Foundation, biedt een ruimtelijk kader aan de Liquid Files.

Het onderzoek naar Liquid Files gaat vanaf juni zijn tweede fase in, een fase van verdere verdieping, nader onderzoek en nieuwe presentatievormen. Bovendien zal Egied Simons een aantal andere ruimtelijke werken gaan realiseren op het terrein van de Verbeke Foundation (onder meer de "Solid Files").