Ingezonden persbericht


Persbericht

WEEK VAN DE SCHILDKLIER - 29 mei tot 5 juni 2010
Eerste keer in Nederland

Amersfoort, 25 mei 2010. In de Week van de Schildklier, van 29 mei tot 5 juni, organiseert Schildklierstichting Nederland allerlei activiteiten zoals informatiestands, informatiebijeenkomsten en lotgenotencontact. De stichting wil op deze manier de Nederlandse bevolking alert maken op de klachten bij en de gevolgen van schildklieraandoeningen.

Naar schatting hebben 850.000 mensen in Nederland een schildklieraandoening. Veel klachten zijn helemaal niet zo typisch voor de schildklier, waardoor een schildklieraandoening niet of niet direct wordt herkend. Denk aan vermoeidheid, misselijkheid, snelle hartslag en kouwelijkheid.

In dit eerste jaar is het thema schildklier en zwangerschap. Bij vrouwen komt een schildklieraandoening 4 ­ 8 keer vaker voor. Daarom is het goed om extra alert te zijn bij zwangerschap. Een slecht functionerende schildklier beïnvloedt het zwanger worden en heeft gevolgen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en de bevalling en ook voor de periode na de bevalling.

Zwanger worden: wanneer er bij de vrouw een (onbehandelde) schildklieraandoening bestaat, is bevruchting moeilijk of soms zelfs onmogelijk.
Tijdens de zwangerschap is de kans verhoogd op complicaties bij de moeder zoals bijvoorbeeld vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging. Bij het kind kan de neuropsychologische ontwikkeling vertraagd worden. Na de zwangerschap krijgt 5 tot 7% van alle vrouwen in de eerste 6 á 8 weken een schildklieraandoening.

Naast de regionale activiteiten in die week verschijnt er een speciaal nummer van het Schildkliermagazine. Daarin is alle aandacht gericht op schildklier en zwangerschap. Aanvullend heeft Schildklierstichting Nederland de site www.weekvandeschildklier.nl gelanceerd. Kijk voor alle activiteiten en achtergrondinformatie op deze site.

---Einde bericht---

Beeldmateriaal kunt u downloaden via www.weekvandeschildklier.nl/pers