Sittards koor brengt eigen muziekstuk live en op cd


Nieuw muziekstuk voor koor en harmonieorkest over verdriet en troost

SITTARD-GELEEN, 20100426 -- 2010 is het jaar van Het Sittardse koor Synoidos. Het jaar van het Requiem van Twijfel en Troost. Dat is een serie liederen over vertwijfeling, verlies en herwonnen kracht, geschreven door Linda Opheide en Steven Fuite en op muziek gezet door Nadia Loenders, dirigent van het Sittardse Koor Synoidos. De uitvoering is op zaterdag 29 mei 2010 om 20.00 uur in de Hanenhof in Geleen. Een dag eerder, ook om 20.00 uur, wordt het stuk uitgevoerd in Kelmis, in de Pfarrkirche.

Het koor heeft lange tijd toegewerkt naar de uitvoering van een bijzonder project: Het Requiem van Twijfel en Troost. Een geheel eigen muzikale productie dus, iets waar lang niet elk koor aan toekomt.

Nadia Loenders koos voor de muziek populaire stijlen. Daardoor heeft het Requiem een pakkend hedendaagse uitstraling gekregen.

Synoidos is dan ook trots dat het eigen werk binnenkort live uitgevoerd gaat worden met Harmonieorkest Cercle Musical uit Kelmis (B.) met als dirigent Jos Simons, die de arrangementen voor het orkest maakte. Het samenspel tussen koor en harmonieorkest is gebalanceerd. Er zijn niet veel werken met koor en harmonieorkest waarin de nuances van het koor zo worden ondersteund door het orkest.

De cd-opnames van de bijzondere liederen zijn nu net klaar. Die behandelen zware onderwerpen als afscheid en verdriet, maar ook de hoop en steun die daar vaak op volgen. De teksten zijn deels gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijvers.

Bij een eerdere try-out bleek al dat de bijzondere muzikale vertellingen het publiek raken, mede doordat de teksten in het Nederlands zijn. Mensen die verdriet en verlies hebben meegemaakt herkennen zich erin en ook in de troost die ze kunnen geven.

Koorlid van Synoidos en kunstenaar Henny van de Steeg maakte passende aquarellen bij het stuk. Deze zullen in het cd-boekje worden opgenomen, samen met de pakkende teksten.

Meer informatie is ook te vinden op de website van het koor: www.synoidos.nu of op de speciale website rond het project: www.twijfelentroost.nl

De Duitstalige Gemeenschap in België ondersteunt dit project.