FNV ZBo: onaanvaardbaar concurrentiebeding van de baan

28/05/2010 23:45

FNV Zelfstandigen Bouw

FNV Zelfstandigen Bouw heeft met detacheerder BouwGenius overeenstemming bereikt over een redelijk concurrentiebeding voor zzp'ers in de bouw. Daarmee vervalt de oude, onaanvaardbare bepaling. Essentie is dat het concurrentiebeding nu beperkt blijft tot 6 maanden en tot het project waarop de zzp'er via BouwGenius werkzaam was.

Begin dit jaar bracht FNV ZBo naar buiten dat detacheerder BouwGenius zzp'ers als 'lijfeigene' aan zijn bemiddelingsbedrijf vastketende. Het bemiddelingsbureau hanteerde een extreem concurrentiebeding, dat zzp'ers feitelijk onmogelijk maakte ooit nog zelfstandig voor een aannemer te werken. BouwGenius verbood zzp'ers een jaar lang te werken voor een aannemer en voor derden, ook al waren deze slechts zijdelings betrokken bij het project waarnaar BouwGenius de zzp'er had bemiddeld. Zelfs op een geheel ander project van zo'n relatie mocht de zzp'er niet aan de slag. Dit alles op straffe van een fikse boete. Doorn in het oog was FNV ZBo bovendien dat zzp'ers dit concurrentiebeding pas kregen uitgereikt als zij al aan de gang waren. Wie niet tekende, kreeg de gewerkte tijd niet uitbetaald.

Intensief overleg heeft nu tot volledige overeenstemming geleid. Voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw is tevreden over de nieuwe bepaling: "De zzp'er die zich door BouwGenius laat bemiddelen, mag nog steeds niet op dat project van BouwGenius voor een ander aan de slag. Dat is redelijk. BouwGenius steekt tenslotte energie in zijn relaties." De volledige uitsluiting over lange tijd is echter van de baan: "De zzp'er kan nu wel op een ander project voor elke andere onderneming gaan werken. Zelfs voor de aannemer bij wie hij via BouwGenius werkte." Dat laatste moet de zzp'er wel melden; doet hij dat niet, dan staat daar een boete op. "Op deze manier is er evenwicht in de belangen van de zzp'er en van de detacheerder", aldus Verhoef.

Op zaterdag 29 mei viert FNV ZBo in Duinrell met 4000 mensen het tienjarig bestaan. Voorzitter Charles Verhoef zal daar aan de overeenkomst met BouwGenius aandacht besteden. Ook zal hij terugblikken. Zo leverde FNV ZBo vijf jaar geleden een werkzaam aandeel in het afschaffen van de 'vestigingseisen', die zzp'ers op achterstand zetten ten opzichte van aannemers. Naast bedrijfsrechtskundige bijstand is voor FNV ZBo nu speerpunt een wettelijke basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. De vereniging organiseert ruim 10.000 zzp'ers in de bouw en hout.

Woerden, 29 mei 2010





http://www.fnvzbo.nl/