WESTERHOF EN BERKHOUT PAKKEN ZILVER BIJ DELTA LLOYD REGATTA 2010

Medemblik, 29 mei 2010

Op zaterdag 29 mei pakten de 470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zilver bij de Delta Lloyd Regatta 2010. De Delta Lloyd Kernploeg-leden finishten derde in de Medal Race. Bij de heren gingen de Britten Asher en Willis er met de eindzege vandoor. De broers Coster kregen twee gele vlaggen voor pompen tegen en eindigden zo als tiende overall. In de Star wonnen zoals verwacht de Noren Melleby en Pederson. Team Groeneveld overleefde de kwartfinales niet en zijn uitgeschakeld voor de volgende match race ronde.

Westerhof en Berkhout terug op podium
De 470-damesklasse kwam als laatste in actie voor de Medal Race. De bries nam af tot ongeveer twee/drie knopen en het regende. De regerende wereldkampioen Westerhof en Berkhout moesten in ieder geval de Denen achter zich houden om tweede te worden. Daarin slaagden ze glansrijk, want de Delta Lloyd Kernploegleden eindigden als derde en hun Deense rivalen als negende. Berkhout: 'We konden ze direct na de start al controleren. Daarna hoefden we enkel te consolideren. Alleen in het laatste voor-de-windse rak werd het nog even spannend. Er kwam druk van achteren, waardoor het hele veld in elkaar schoof."

De Oranjezeilster wisten toch hun derde positie vast te houden, terwijl de Italianen Conti en Micol met een zesde finishplek hun eindzege veilig stelden. Het brons ging naar het Franse duo Petitjean en Douroux. Berhout: 'Na een paar mindere World Cups is het wel heel lekker om hier tweede te worden. De nieuwe boot en de zeilen zijn ook goed." Westerhof voegt daaraan toe: 'Het is natuurlijk ook echt lekker om een paar eentjes te varen. Mooie opsteker voor het WK." De komende weken zullen Westerhof en Berkhout zich in Scheveningen verder voorbereiden op het Delta Lloyd WK 470 aldaar: 'We gaan ons helemaal verdiepen in de lokale omstandigheden. We hebben overal experts voor en we organiseren een paar wedstrijdjes met buitenlandse teams."

'Kalle was een beetje dom'
De Medal Race bij de 470-mannen verliep nogal onstuimig voor Sven en Kalle Coster. De broers kregen voor de start al hun eerste gele vlag voor pompen. Kalle Coster: 'Dat was super dom van me. Ik had gewoon een waas voor mijn ogen. Ik wilde 'm over de Fransen heen trekken en dat kon niet. In de laatste downwind zag het er beter uit, maar kennelijk zat ik weer te pompen." Dat betekende een tweede gele vlag en dus opnieuw strafrondjes draaien. 'Toen had het geen zin meer om door te varen", aldus de jongste broer. Het duo eindigt zo op de tiende plek overall. Op de vraag of de frustratie van deze week meespeelde, antwoordde Kalle Coster: 'Misschien onbewust wel. Ik was waarschijnlijk te gretig."

De winnaars Britten Asher en Willis zeilden naar eigen zeggen de spannendste wedstrijd van de week: 'Het was zenuwslopend. De eerste twee rondes verliepen normaal, maar bij de derde kwam een grote winddraaiing. Daardoor kwamen we in een groep bij de bovenboei en ik zag de koplopers direct weg gijpen en op de finish afsturen. Dat hebben wij ook gedaan. De Australiërs deden hetzelfde, dus die zaten net voor ons." Het Engelse duo kwam als vijfde door de finish, terwijl de Israëliërs Kliger en Sela de allerlaatste zege pakten. Het zilver ging naar de Aussies Belcher en Page, gevolgd door Fantela en Marenic (CRO).

Vernieuwende media-aanpak
De medal races werden live op schermen in de haven en op www.deltalloydregatta.tv uitgezonden, voorzien van direct commentaar. Tracing & tracking was eveneens geïntegreerd. Daarmee is de Delta Lloyd Regatta de eerste World Cup met deze vernieuwende aanpak van berichtgeving.

2.4mR: Schmitter handhaaft koppositie
De paralympische 2.4mR-klasse zeilde drie races. Klassementsleider Thierry Schmitter ging voortvarend van start met een eentje, maar moest daarna iets meer ruimte prijs geven. Hij finishte als tweede en zesde, waarmee hij nog altijd eerste overall staat. Alleen slonk zijn voorsprong op de paralympisch kampioen van 2004 en zilveren medaillewinnaar van 2008, Damien Seguin (FRA), tot twee punten. De Britse Helena Lucas staat derde. Morgen vaart de 2.4mR-vloot een laatste race.

RS:X-mannen: Van Rijsselberge valt terug
Titelverdediger Dorian van Rijsselberge kwam in de enige, geldige race van de dag als 28ste door de finish. Daarmee viel hij terug naar de zesde positie. Goed genoeg om morgen in de Medal Race van start te gaan. De Pool Miarczynski staat met negen punten voorsprong eerste.

Finn: Postma tevreden over rentree
De Finn-klasse voer vandaag twee races. Pieter-Jan Postma maakte nog kans op kwalificatie voor de afsluitende Medal Race. Na zijn elfde plek in de eerste wedstrijd lag hij nog steeds op koers voor de top tien, maar er volgde een 35ste plaats. Daarmee eindigde hij de serie als twaalfde. 'Het gaat gewoon goed, dus ik ben blij met mijn twaalfde plek. Na langere tijd niet meer intens getraind te hebben, zit ik toch bij de eerste vijftien. Wel jammer dat ik de Medal Race niet heb gehaald." Vanaf 1 augustus wil Postma zich weer voor de volle honderd procent op zijn olympische campagne in de Finn richten. Maar eerst wacht hem een ander avontuur, die van de Tour de France à la Voile met Team Brunel. 'Ik vaar de inshores als schipper/tacticus en de offshores als stuurman. Ik gun mezelf deze ervaring voordat ik me volledig op een maximale prestatie in Londen focus."

Match racen: Team Groeneveld uitgeschakeld
De Nederlandse match race dames Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf verloren in de kwartfinale van het team Sofia Bekatorou (GRE). Daarmee is het oranjetrio uitgeschakeld voor de halve finale van morgen.

Laser Standard: Net geen Medal Race voor Van Schaardenburg
Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg eindigt de Delta Lloyd Regatta 2010 als elfde. De marge met de top tien bedraagt na negen wedstrijden drie punten. Oud-wereldkampioen Tom Slingsby (AUS) plaatst zich als eerste voor de Medal Race van morgen.

Voor de volledige uitslagen, beeldmateriaal en live coverage van de medal races op zondag, ga naar www.deltalloydregatta.org en www.deltalloydregatta.tv.