ChristenUnie


Een breekpunt op tafel leggen is politiek cowboygedrag

zaterdag 29 mei 2010 20:00 Het klinkt kordaat om voor de verkiezingen al breekpunten te formuleren. De ervaringen van SP en PVV laten echter zien dat hierop geen zegen rust. In een opinieartikel in De Volkskrant legt lijsttrekker André Rouvoet uit wat er mis is met de Haagse breekpuntenmode.

Dit artikel is gepubliceerd in De Volkskrant van 29 mei 2010.

Als de PVV iets bereikt heeft door haar deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag, dan is het wel dat ze landelijk school gemaakt heeft met het fenomeen `breekpunt'. De PVVlijsttrekkers in beide steden maakten een halszaak van het hoofddoekjesverbod. En het onvermijdelijke gevolg was dat de PVV - hoewel ze in Almere de grootste en in Den Haag de tweede partij werd - tijdens de coalitiebesprekingen buiten de boot viel. Hoewel: misschien is het zuiverder te constateren dat ze al overboord gesprongen was voor de onderhandelingen begonnen waren. Want daar komt het in een coalitieland als Nederland toch op neer wanneer je een breekpunt formuleert. Er wordt een mes op de onderhandelingstafel gelegd in plaats van het verkiezingsprogramma. Ik vind dit zeer onverantwoord, juist in tijden dat coalitievorming door de politieke situatie in ons land al zo moeilijk is zónder breekpunten. Het brengt de regeerbaarheid van ons land in gevaar, en het is ronduit slecht het kiezersvertrouwen wanneer partijen na de verkiezingen op zulke groter beloften terug moeten komen.

Het is nu een week geleden dat mijn CDA-collega Jan Peter Balkenende tijdens het lijsttrekkersdebat van Radio 1 zijn breekpunt formuleerde: geen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek, anders doet hij niet mee in een nieuw kabinet. Het CDA heeft zo het aantal potentiële bondgenoten met één fors gebaar teruggebracht tot twee: VVD en PVV. Aanvankelijk leek Mark Rutte zich daarvan terecht te distantiëren, maar tijdens het Carrédebat liet hij zich verleiden om in iets andere bewoordingen toch hetzelfde te doen: hij verbond zijn woord van eer aan de hypotheekrenteaftrek. En toen gebruikte ook Alexander Pechtold het verkeerde wapen: hij poneerde dat juist een hervorming van de gehele woningmarkt voorD66 een breekpunt is.

Formuleer een breekpunt: het lijkt een destructief lesje uit Bluff your way in politics. 'Breekpunten maken het vormen van een coalitie onmogelijk', wist het CDA een maand geleden nog te vertellen bij monde van Jack de Vries aan de tafel van Moraalridders; hij geloofde op dat moment kennelijk nog in het oude CDA-adagium dat je voor de verkiezingen álles moet openhouden.

De ChristenUnie heeft geen breekpunten. Dat klinkt misschien wat slapjes uit de mond van een partij die toch om haar heldere standpunten bekend staat. Maar aan die helderheid ontlenen we juist een zelfvertrouwen én een kiezersvertrouwen dat spierballenvertoon overbodig maakt. De ChristenUnie gelooft in de kracht van haar verkiezingsprogramma. Een programma dat bouwstenen biedt voor een beleid met perspectief voor Nederland. Daarvoor zoeken we eerst de steun van zoveel mogelijk kiezers, en vervolgens zijn we bereid onze bouwpunten aan te dragen voor een nieuwe coalitie.

Hoe constructief deze stijl van politiek bedrijven is, hebben we drie jaar geleden bewezen. De SP, met 25 zetels de grote winnaar van november 2006, stond binnen de kortste tijd buiten de deur. Misschien is dat wel de zuurste erfenis die Emile Roemer van zijn voor-voorganger Jan Marijnissen heeft meegekregen. Daarna wilde ook GroenLinks een beurt overslaan. En toen kwam de ChristenUnie aan tafel. Niet met een lijstje dictaten en breekpunten zoals sommige commentatoren veronderstelden, maar met een visie voor Nederland, vertaald in een stevig pakket programmapunten. Veel daarvan kwam in het coalitieakkoord; het gezin weer op de Haagse agenda, inzet op duurzaamheid en zorg voor kwetsbaren. We kunnen naar eer en geweten zeggen dat dit akkoord het ChristenUnie-stempel droeg. Natuurlijk waren er programmapunten die CDA en PvdA óók wilden.

Deze constructieve stijl van politiek bedrijven heeft de ChristenUnie geen schade berokkend. Niemand kan in ernst beweren datde ChristenUnie flets geworden is; nog altijd is duidelijk waarvoor we staan. Tegelijk was het dit keer niet de kleinste coalitiepartij die door onhandigheid of profileringsdrift een coalitie vroegtijdig aan haar einde hielp. Want breken, dat doe je uit angst en bij gebrek aan zelfvertrouwen. Maar bouwen, dat doe je in vertrouwen.

Deze verkiezingen gaan over zoveel meer dan de hypotheekrenteaftrek. Het gaat om vooruitziende keuzes versus behoudzucht, om het versterken van sociale verbanden versus kiezen voor individuen, solidariteit naar draagkracht versus de rekening bij de meest kwestbaren neerleggen, om ruimte voor culturele en religieuze verschillen versus inperking van de klassieke grondrechten. Mijn pleidooi is: stop met het opwerpen van barrières en taboes, vertel gewoon het verhaal waarvoor je staat.

André Rouvoet