Gemeente Nieuwegein

woensdag, 19 mei 2010

Op de afbeelding ziet u het logo van het Natuurkwartier Het Natuurkwartier Nieuwegein staat op zondag 30 mei in het teken van het Lentefeest. Tussen 11.00 en 16.00 uur vinden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Om 12.00 uur opent wethouder Helen van den Berg-Wempe de nieuwe `levende zonnewijzer'.
De toegang is gratis. Het Natuurkwartier bevindt zich in park Oudegein aan Geinoord 9 - 12 in Nieuwegein. In verband met de verwachte drukte vragen wij iedereen met de fiets of lopend te komen.

Tijdens het lentefeest vinden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Op de kinderboerderij kan iedereen zien hoe de schapen worden geschoren. Of bezoek de poldermolen Oudegein en luister naar de bijzondere verhalen van de molenaars. In het Milieu Educatie Centrum is de tentoonstelling 'Op reis met Mo-Mo de mol' te bewonderen: kinderen ontdekken van alles over de bodem, dieren onder de grond, zand en stenen. En in Museum Warsenhoeck ontdek je alle geheimen van Nieuwegein.

Opening levende zonnewijzer

Om 12.00 uur leest wethouder Helen van den Berg-Wempe als eerste de tijd met de nieuwe zonnewijzer. Deze zonnewijzer is heel bijzonder, het is namelijk een `levende zonnewijzer': door in de juiste maand op de middensteen plaats te nemen, geeft je schaduw de tijd aan. Het Natuurkwartier is nog volop in ontwikkeling. Het komende jaar wordt onder andere gewerkt aan een nieuwe padenstructuur, de inrichting van het molenterrein en de aanleg van een natuurspeeltuin.

Op de afbeeldig ziet u de poster an het Lentefeest. Lentekriebels

Voor kinderen tussen vier en twaalf jaar is er veel te beleven rondom het thema Lente. Zij krijgen een lentekriebelkaart waarop ze stempels kunnen verzamelen. De activiteiten zijn ondergebracht in vijf thema's: het Wolfestijn, Bloemenbal, de Beestenboel, Waterpret en BuitenBewegen. Er zijn activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.
Bij het Wolfestijn kunnen de kinderen schaapjes plakken van echte schapenwol of zelf wol vilten.
Tijdens het Bloemenbal kunnen ze zelf lippenbalsem maken van echte bloemengeuren of kaarsen van bijenwas. Het kruidenvrouwtje vertelt bij pruttelende potten met balsems over geuren in de natuur en hoe je die kunt vangen in een potje. Van de imkers hoor je van alles over bijen, honing en bloemen.
Bij de Beestenboel is een berendokter en kunnen kinderen een (nep)koe melken, braakballen pluizen en een ritje maken op een pony of met paard en wagen.
Bij Waterpret verdienen kinderen een stempel met het vangen van waterdiertjes of vissen. Ook dit jaar vaart Rederij Schuttevaer: elk heel uur, van 11.00 uur tot en met 16.00 uur is er een afvaart (tegen betaling).
Met BuitenBewegen kan iedereen zich uitleven met Oud-Hollandse spelen als bliklopen en de pollepelrace, op het springkussen of in een workshop streetdance. Zowel om 13.15 uur als om 14.45 uur is er een demonstratie. Aansluitend, om 13.30 en 15.00 uur kunnen kinderen een workshop volgen van een half uur.

En natuurlijk kunnen kinderen zich ook laten schminken en meedoen met de ballonnenwedstrijd.
De dag wordt opgeluisterd met muziek van een echte troubadour. Uiteraard zijn er ook ijsjes, koffie, thee en ander lekkers te verkrijgen.

Het aangekondigde repair café gaat helaas niet door. Later dit jaar zal er wel een repair café (zie ook www.repaircafé.nl) plaatsvinden in Nieuwegein. Daarover tegen die tijd meer informatie.

Het Natuurkwartier

Het Natuurkwartier Nieuwegein is een prachtig groen gebied waar mensen, dieren, natuur en cultuur elkaar raken. Actief zelf ontdekken, verwonderen, inspireren en bewust worden zijn de kernwoorden van onze activiteiten en producten.

Het Natuurkwartier ligt aan de rand van stadspark Oudegein en wordt gevormd door het Milieu Educatie Centrum en kinderboerderij IJsselstee van de gemeente Nieuwegein, poldermolen Oudegein van Het Utrechts Landschap en Museum Warsenhoeck.

Meer informatie op www.natuurkwartier.nl.