Ingezonden persbericht


30 mei Dag van Ons Platteland:

Ontdek het Brabantse buitengebied

Op zondag 30 mei is iedereen van harte welkom om zelf het Brabantse buitengebied te ontdekken. Van zorgboerderij tot megastal, van streekgerechten proeven tot biologisch telen. In het hele gebied organiseren de provincie Noord-Brabant, boeren en andere partners een inspirerend en gezellig programma. Ook in Het Groene Woud kunnen jong en oud op allerlei leuke activiteiten rekenen.

Ook dit jaar vindt er weer een Dag van Ons Brabants Platteland plaats. Deze keer staat de opknapbeurt die het buitengebied krijgt centraal. Het platteland krijgt op dit moment namelijk een flinke impuls. En de provincie laat op 30 mei zien waarom dit gebeurt en wat het betekent.

Gezonde landbouw en een mooi landschap

Samen met partners werkt de provincie aan een gezonde landbouw met ruimte voor natuur, mooi landschap, water en natuurlijke beken. En meer recreatiemogelijkheden en projecten die de leefbaarheid in de dorpen en kernen verbeteren. Kom ook naar de Dag en ervaar zelf hoe het platteland zich steeds meer ontwikkelt zodat het er goed leven is voor mens en natuur.

"Wat mooi dat ik hier mag wonen"

In het begin van de middag zal Onno Hoes, Gedeputeerde Ecologie, de nieuwe Groene Woud heteluchtballon van Pergama Landjuweel dopen bij Boomkwekerij van den Berk: "De Dag van Ons Platteland is van belang voor de bewoners van het gebied. Het biedt ze een uitgelezen kans eens, net buiten hun eigen straat, te zien hoe mooi Het Groene Woud is. Het laat echt nog een stukje van het oude Brabant zien, het oorspronkelijke en kleinschalige. Dat is de kracht van Het Groene Woud; het geeft nog rust en ruimte en het doet denken aan vroeger. Daar moet je als bewoner van gaan genieten op 30 mei. En dan niet met de auto, maar kom op de fiets, te paard of te voet. Het is niet ver, maar gewoon om de hoek. Die oase van rust met die unieke, afwisselende landschappen tussen 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven. Als bewoner van dit gebied geniet ik er zelf ook elke dag van. Elke keer als ik thuiskom, geniet ik van de rijkdom en luxe hier en denk ik: wat mooi dat ik hier mag wonen."

Start van de ontdekkingstocht

Trek er ook op uit op 30 mei en breng tussen 11.00 tot 17.00 uur een bezoekje aan één van de boerenbedrijven die meedoen. Begin de Dag van Ons Platteland bijvoorbeeld eens met een rustige wandeling over het uitgebreide terrein van één van Europa's grotere boomkwekers. Geniet vervolgens van een hapje en een drankje in de plattelandslounge, bekijk de standjes met unieke streekproducten. En ook voor kinderen zijn er volop activiteiten. Vanuit Boomkwekerij van den Berk aan de Donderdonk 4 in Sint Oedenrode kunt u gelijk de rest van uw ontdekkingtocht uitstippelen.

Kijk hoe een melkrobot werkt

Het melkvee- en vleeskalverenbedrijf Van Gastel in Sint Oedenrode is de trip meer dan waard. Van Gastel is een betrokken boer met volop aandacht voor de wereld om hem heen. Zo doet hij ook aan agrarisch natuurbeheer en biedt hij kost en inwoning aan probleemjongeren. Tip voor 30 mei: kom kijken hoe zijn melkrobot werkt. Zo'n tien jaar geleden was Van Gastel een van de eerste boeren die met een melkrobot ging werken en het blijft nog altijd een spectaculair zicht.

Bewonder echte Volwaard kippen

Piet Verberne vertelt zijn gasten op de Dag van Ons Platteland enthousiast over wat er allemaal komt kijken bij het houden van dieren. Bij deze boer aan Rijtvenweg 6 in Sint Oedenrode kunt u biggen, paarden én echte Volwaard kippen bewonderen.

Het is tijd voor asperges

Annie van Hoof en haar zoon Maarten zijn fruit- en aspergetelers in hart en nieren. Het is er nu echt de tijd voor; dus vind eens uit hoe asperges eigenlijk worden geteeld. Dé plaats voor verhalen over het witte goud: Roest 2A in Sint Oedenrode.