Ingezonden persbericht


Persbericht Freehouse

Rotterdam, 28 mei 2010

Het Afrikaanderplein kookt, weer of geen weer

Culturele zondagsmarkt kookt over van de activiteiten

Op zondag 30 mei vindt van 11.00 tot 16.00 op het Rotterdamse Afrikaanderplein de eerste van een serie van vier bijzondere zondagsmarkten plaats. Iedere markt heeft een eigen thema waarbij de eerste bol staat van de culturele activiteiten, performances en marktkramen die als thema koken, eten of groen hebben.

Dutch design in het Foodcourt

Het centrum van deze markt wordt gevormd door het Foodcourt wat bestaat uit een marktterras en de speciaal voor de Afrikaandermarkt ontworpen marktkramen van de Rotterdamse kunstenaar Dre Wapenaar. Deze Rotterdam Soek, die vorig jaar ook in de Kunsthal te zien was, vormt een serie overdekte pleintjes waarin verschillende foodkramen onder gebracht zijn. Van biologische groenten, tomatenjams en juices tot zoete Antilliaanse taarten en Spaans/Mexicaanse gerechten. TV kok Hubert heeft er zijn eigen kookprogramma.


De Rotterdam Soek van Dre Wapenaar.

De Wheelbarrow Kitchen van Frederik Molenschot is een robuuste mobiele barbecue. Door het custom-made rooster krijgt het eten tijdens de bereiding een uniek patroon mee. In het Foodcourt worden drie van deze barbecue's gebruikt om producten uit de wijk op klaar te maken. De door Harmen en Hendrikus Sliep gerunde Wijkkeuken van Zuid opereert vanuit de door 2012 architecten ontworpen Lucky-Mi wagen. Om van al dit lekkers te kunnen genieten is er een royaal marktterras aanwezig. Zittend aan de drie meter hoge picknicktafel van Daan den Houter kun je al etend de markt vanuit een heel ander perspectief bekijken. Van Bureau LEF is er een bank die gemaakt is van het materiaal van marktkramen en Mira Albrecht transformeert met kussen de bomen op het plein in comfortabele zitjes.

De smakelijkste optredens

Natuurlijk kunnen op deze markt de Amazing Stroopwafels niet ontbreken. De bekendste straatmuzikanten van Rotterdam worden voor de gelegenheid bijgestaan door een ober met een toepasselijke snack. Van een andere orde is de muziek Vienna Gemuseorchester. In een groentekraam is te zien hoe je van verse producten muziekinstrumenten kunt maken. De instrumenten zijn ter plaatse aan te schaffen. De kunstenaars van Neandertaler verzorgen in de Gestapeldeboterhammenbar een performance waarin ze in een speciaal ontworpen kraampje sandwiches maken.


Bijzondere styling en interventies rondom koken, eten en groen.

Bijzondere verkoopwagens en nog veel meer

Rondom het thema koken en eten zijn er diverse verkoopwagens aanwezig. Zo is er de opmerkelijke maiskolf van Z. Gunes, de mobiele bakkerij van Le Perron waarin vers brood wordt gebakken en de kaaswagen van Henk de Snoo. Een ander soort verkoopwagen is de mobiele studio van Patching Zone. Tijdens de markt maken zij een film over groenten die aan het einde van de markt gemonteerd en vertoond wordt waarbij de ingrediënten gebruikt worden om een Afrikaanderplein soep van te maken. Ook voor de techneuten en supermodellen onder de bezoekers is er genoeg te beleven. Naast al dat eten zijn er ook allerlei modekramen, tassen- en accessoirekramen, drogisterijkramen en kramen met elektra, telefoonaccessoires en gereedschap.

Het Afrikaanderplein is dus Van alle markten thuis. Op zondag 4 juli is het thema Mobiliteit, op 29 augustus Mode & interieur en zondag 26 september heeft als thema Ontmoeten. Kijk voor het actuele programma op de sites www.afrikaanderplein.nl of www.freehouse.nl