Ingezonden persbericht



---


Middelbeers, 21 april 2010

PERSBERICHT

Nominaties Kempenlandtrofee bekend
Prijsuitreiking tijdens Kempisch Streekfestival op 30 mei

De genomineerden voor de Kempenlandtrofee 2010 zijn Landgoed de Biestheuvel in Hoogeloon, het Meerjarenprogramma Plattelandsvernieuwing van de gemeente Oirschot en Plattelandsbedrijf Den Elshorst in Baarschot. Dat maakte de Reconstructiecommmissie Kempenland onlangs bekend. De Kempenlandtrofee gaat naar een initiatief dat op een bijzondere manier bijdraagt aan de verdere ontwikkeling en vernieuwing van een Kempische platteland. Wie de uiteindelijke winnaar van de felbegeerde trofee wordt, maakt gedeputeerde mevrouw Cora van Nieuwenhuizen om 10.45 uur bekend tijdens het Kempisch Streekfestival op zondag 30 mei. Het streekfestival vindt plaats op evenemententerrein De Wilgenspot aan de Lage Mierdsedijk in Reusel. Het festival is gratis toegankelijk.

De genomineerden
Tot 10 april konden projecten worden voorgedragen voor de prestigieuze Kempenlandtrofee. Uit de inzendingen uit heel de streek nomineerde de jury 3 kandidaten voor de eindronde.

De eerste genomineerde, Landgoed De Biestheuvel, heeft - zonder financiële steun van de overheid - 17 hectare agrarisch bouwland rondom het landgoed als vrij toegankelijke natuur ingericht. Ook de Kleine Aa heeft dankzij dit project zijn oorspronkelijke loop weer teruggekregen. Zeker nu, in tijden van crisis, waarin de overheid zelf steeds minder geld kan besteden aan natuurontwikkeling, hoopt de jury dat vanuit dit project een voorbeeldwerking uit gaat.

De tweede genomineerde, de gemeente Oirschot, creëerde met het Meerjarenprogramma Plattelandsvernieuwing 2010 - 2013 draagvlak voor de totale reconstructieopgave van het platteland. Dit resulteerde er onder andere in dat de gemeenteraad geld voor de diverse reconstructiedoelen ter beschikking stelde. Het is de jury niet ontgaan dat naar Oirschots voorbeeld verschillende gemeenten in Kempenland besloten ook een dergelijk programma op te stellen.

Plattelandsbedrijf Den Elshorst, de derde genomineerde, is een eigentijds gemengd plattelandsbedrijf dat alom gezien wordt als voorloper van de verbreding in de landbouw. Het bedrijf heeft zich, naast een zichtstal met dieren, inmiddels gespecialiseerd in (verblijfs)recreatie, zorgverlening en educatie. De jury prijst de blijvende ontwikkeling die het bedrijf doormaakt, ook na de pioniersfase.

Kempisch Streekfestival
De Kempenlandtrofee wordt uitgereikt tijdens het Kempisch Streekfestival op zondag 30 mei. Tijdens dit festival ontdekken bezoekers al het goede van het platteland: heerlijke streekhapjes en -drankjes, gratis excursies naar 'boerderijen van de toekomst' en optredens van Gerard van Maasakkers en andere streekartiesten. Natuurlijk is er ook volop kindervermaak; van knorrencross tot hooibalenberg en van klimwand tot 'pimp my klomp'. Ook is er een minisymposium over 'de boerderij van de toekomst'.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
De genomineerde projecten maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in het Streekhuis Kempenland.



Ingezonden persbericht