Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 21 mei 2010

Westerbork, Bergen-Belsen en Tröbitz

Louis Bos vertelt zijn oorlogsverhaal

Op zondag 30 mei 2010 om 14.00 uur vertelt Louis Bos in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn gevangenschap in de concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen en zijn bevrijding bij de plaats Tröbitz. Louis Bos (1934) wordt geboren in Den Haag. Zijn vader is daar werkzaam als etaleur in een warenhuis. Wanneer op 10 mei 1940 de oorlog uitbreekt is Louis (Loek) 5 jaar oud. Hij herinnert zich nog de harde knallen van die dag, en zijn vader die tegen hem zegt: "Wees niet bang, het zijn autobanden, die springen".

Vanaf mei 1942 moet Loek - net als alle Joden - een gele ster op zijn kleding dragen. Tot zijn grote verbazing want hij weet niet eens wat Joods zijn is. Het gezin Bos wordt in september 1943 door Nederlandse politiemensen van huis gehaald en overgebracht naar kamp Westerbork. De vader van Loek krijgt daar een baantje. Op 1 februari 1944 worden Loek en zijn ouders naar het concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar aangekomen worden Loek en zijn moeder van vader gescheiden. De omstandigheden in het kamp verslechteren voortdurend. Op 13 april 1945 wordt het gezin vlak voor de bevrijding opnieuw op transport gesteld. Deze treinreis duurt tien dagen en eindigt uiteindelijk op 23 april bij Tröbitz. Daar worden de gevangenen door de Russen bevrijd. In juli 1945 mag het gezin Bos terugkeren naar Nederland, als moeder hersteld is van de vlektyfus.

Loek Bos vertelt zijn levensverhaal op zondag 30 mei 2010 om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.


Noot voor redacties