Kijken zonder kaders. The Valkhof Experience - Symposium


NIJMEGEN, 20100527 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Museum Het Valkhof organiseren een symposium bij de tentoonstelling The Valkhof Experience. Centrale vraag is of het mogelijk is te kijken naar kunst zonder voorkennis of zonder historisch kader. Frank van de Schoor gaat met Gert-Jan van der Heiden en Martijn Stevens hierover in gesprek. Het symposium vindt plaats op zondag 30 mei 2010, 13.00 - 16.30 uur. Vanaf 12.00 uur is de tentoonstelling open. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. www.ru.nl/sp/kijken

Keizer Trajanus als buurman van Jan Cremer of Romeins wapengekletter dat de expressie van een schilderij van Armando intenser lijkt te maken. In The Valkhof Experience zijn de collecties archeologie, oude en moderne kunst van Museum het Valkhof op een hoop gegooid en van hun kunsthistorische kaders ontdaan. Ze zijn op een vernieuwende en prikkelende manier tentoongesteld. De vertrouwde kaders voor kijken naar kunst zijn weg. Het is de bedoeling dat toeschouwers op een eigen, authentieke manier naar kunst kijken. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om zonder voorkennis, zonder context kunst te bekijken? Wanneer en waarom waarderen we een kunstwerk en hoe komen we tot ons oordeel?

Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen: dr. Gert-Jan van der Heiden is universitair docent Metafysica en kenleer; dr. Martijn Stevens is universitair docent Algemene cultuurwetenschappen. Drs. Frank van de Schoor, hoofd collecties en conservator moderne kunst van Museum Het Valkhof, is de gespreksleider.

Deelname inclusief bezoek tentoonstelling ¤ 7,50 | medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 5,- | studenten RU gratis.





Ingezonden persbericht