Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PUBLIEK OOGGETUIGE KONINGSDRAMA CHIMPANSEES

Primatoloog Frans de Waal te gast bij voorstelling in Burgers' Zoo op 30 mei; theatergroep geïnspireerd door waar gebeurd koningsdrama chimpansees

Moord, bedrog en verraad: niets menselijks is de chimpansees vreemd. Eind jaren zeventig ontvouwt zich een koningsdrama in het chimpanseeverblijf van het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo dat rechtstreeks nagespeeld lijkt uit het werk van Shakespeare. Primatoloog Frans de Waal beschrijft de dramatische ontwikkelingen in zijn boek Chimpansee Politiek, dat de inspiratiebron vormt voor de theatervoorstelling 'Hominid'. Theatergroep The Lunatics speelt deze voorstelling in coproductie met het Amerikaanse Out of Hand Theater op 27 tot en met 30 mei en 3 tot en met 5 juni om 22.00 uur op het terrein van Burgers' Zoo. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de websites www.lunatics.nl en www.burgerszoo.nl of via het Arnhems Uitburo.

Gebaseerd op waar gebeurd verhaal
Eind jaren zeventig is het chimpanseeverblijf van Burgers' Zoo het decor van een waar koningsdrama. De jonge chimpanseeman Nikkie konkelt samen met de oudere man Yeroen om samen de heersende chimpanseeleider Luit op listige wijze van de troon te stoten. Primatoloog Frans de Waal schrijft een haarfijn verslag van het sinistere complot dat Luit uiteindelijk zelfs het leven kost. De rol van de oudere Yeroen is cruciaal: hij is in feite de 'king maker' en wordt in het gekonkel door De Waal neergezet als de sluwe oude vos. Zonder de heimelijke steun van Yeroen was het de jonge Nikkie nooit gelukt om de macht te grijpen en Luit van de troon te stoten. Deze dramatische geschiedenis en de documentaire van Bert Haanstra, Chimps onder elkaar, vormen de inspiratiebron voor het theaterstuk 'Hominid'. Theater met een scientific approach dus!

Voorstelling bij Burgers' Zoo
Theatergroep The Lunatics uit Utrecht geeft in coproductie met het Amerikaanse Out of Hand Theater van 27 tot en met 30 mei en van 3 tot en met 5 juni in totaal zeven voorstellingen van het koningsdrama 'Hominid' op het terrein van Burgers' Zoo. De voorstellingen beginnen om 22.00 uur. Naast toegangskaarten voor de voorstelling kunnen bezoekers ook kiezen voor een speciaal Burgers' Zoo Arrangement, inclusief diner, toelichting bij de chimpanseegroep en andere extra's. Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites www.lunatics.nl en www.burgerszoo.nl en via het Arnhems Uitburo.