Ingezonden persbericht


10 mei 2010

Persbericht

Zondag 30 mei 2010: Dag van ons Brabants Platteland

Op zondag 30 mei organiseert de provincie Noord-Brabant in heel de provincie de Dag van ons Brabants platteland. Op negen plaatsen in Brabant is te zien en te beleven wat de provincie samen met diverse partners doet om het platteland vitaal, mooi en schoon te houden. Dit jaar zoomt de provincie in het bijzonder in op de toekomst van de agrarische sector in Noord-Brabant. Eén van die negen plaatsen is sportpark de Vijfsprong in Rucphen binnen het gebied De Baronie. In samenwerking met de ZLTO, de gemeente Rucphen en de Rabobank heeft de provincie Noord-Brabant van alles georganiseerd op deze centrale locatie en op vier agrarische bedrijven in de omgeving.


5 Locaties met activiteiten voor jong en oud!
De Dag van ons Brabantse Platteland sluit in Rucphen aan bij een ander streekevenement: De Smaak van de Zuidelijke Baronie. Rabobank De Zuidelijke Baronie organiseert dit evenement van vrijdag 28 tot en met zondag 30 mei. Het evenement staat helemaal in het teken van streekproducten en hun herkomst van het platteland en al het andere smaakvolle dat De Baronie te bieden heeft. Op zondag brengen ondernemers en andere betrokkenen op diverse locaties, waaronder de Vijfsprong in Rucphen, heerlijkheden en gezellige activiteiten bij elkaar. Er ontstaat een levendig feest voor jong en oud. Denk aan het proeven van lokale aardbeien, ijs, vers gebrouwen streekbier en asperges en geniet ondertussen van de diverse muzikale bijdragen. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Van schminken, bodypaint, paintbalschieten tot speurtochten. Daarnaast rijden van 11.00 tot 16.00 uur met grote regelmaat gratis pendeldiensten naar de vier bedrijven in de buurt die u graag hun boerderij laten zien en hun producten laten proeven. In aanvulling op deze activiteiten organiseert de Rabobank een fietstocht door het Brabantse land. Hierbij kunnen de vier boerderijen en andere interessante en smakelijke zaken worden bezocht. Maar het staat u natuurlijk ook vrij om met eigen vervoer een tochtje langs deze locaties te maken. Kortom: geniet van al het moois en lekkers dat de Baronie te bieden heeft.

Gedeputeerde Ruud van Heugten naar kaasboerderij Ossenblok De ondernemers in de agrarische sector zijn bepalend voor het aangezicht van het Brabantse platteland. Naast hun economische en agrarische activiteiten willen zij investeren in het platteland en het Brabantse landschap behouden voor de toekomst. Ter ondersteuning kunnen zij daarvoor gebruik maken van het stimuleringskader Groen-Blauwe diensten. De kern is dat particulieren een reële vergoeding ontvangen voor het beheer van landschapselementen en onverharde wandelpaden. Eén van de ondernemers die van deze mogelijkheid gebruik wil maken is kaasboerderij Ossenblok. Gedeputeerde Ruud van Heugten zal op deze dag van 13.30 tot 14.30 uur op de kaasboerderij aanwezig zijn om met ondernemer Toon Ossenblok een contract te ondertekenen. Hierbij zullen ook diverse bestuurders en betrokkenen, waaronder burgemeester R. Everaers van Rucphen en de voorzitter van de Reconstructiecommissie De Baronie P. van Vugt, aanwezig zijn.

Programma Dag van het Brabantse Platteland
Hieronder leest u het programma voor deze zondag op de Vijfsprong in Rucphen. Door de Rabobank worden in hetzelfde weekend nog meer activiteiten georganiseerd. Meer daarover leest u op onderstaande website.

Centrale locatie LACO Sportcentrum De Vijfsprong
Kozijnenhoek 21, Rucphen

- Muzikale omlijsting verzorgd door Harmonie NEO, Sprundel Vocaal en de Zaogurs
- De Chaamse Hoender Club laat u proeven van hun speciale kipragout
- Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch laat u kennismaken met hun bijzondere bierproduct
- De Face Painter verrast kinderen en volwassenen met prachtige schminkcreaties en/of bodypaints
- Proef van het ambachtelijke ijs van Gijzen Chocolaterie of van CLTV Zundert
- Steketee Outdoor Centrum organiseert paintbal schieten voor jong en oud
- Marktkramen met informatie, streekproducten, knutselactiviteiten etc. van de gemeente Rucphen, de Provincie Noord-Brabant, de reconstructiecommissie De Baronie, Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta, Natuurmonumenten, Magie van de Baronie, Plaatselijke Groep De Baronie en de ZLTO

Sublocatie Veeteeltboerderij Verbocht
Oude Zoek 6, Schijf

- Open huis en rondleiding over het bedrijf waar zoogkoeien en mestvee wordt gefokt

Sublocatie Melkveebedrijf Aarts
Voreneindseweg 66, Sprundel

- Open huis en rondleiding over het bedrijf met melkvee en zie hoe melk wordt geproduceerd

Sublocatie Kwekerij Schrauwen
Voreneindseweg 67, Sprundel

- Open huis en rondleiding over de boomkwekerij waar coniferen en sierheesters worden gekweekt

Sublocatie Kaasboerderij Ossenblok
Waterstraat 13, Sprundel

- Open huis en rondleiding over de kaasboerderij en zie hoe melk wordt verwerkt tot kaas en vele zuivelproducten
- Openstelling winkel met streekproducten

- Proeverij van zuivelspecialiteiten

- Informatie over workshops

Informatie
Meer informatie over alle activiteiten vindt u op www.desmaakvandezuidelijkebaronie.nl

Bijlage: Visual Dag van ons Brabantse Platteland