Gemeente Oldenzaal


Speciale editie Anjeractie 2010

28 mei 2010

Het Prins Bernhard Cultuurfonds viert dit jaar het 65-jarig bestaan van de Anjeractie. Deze speciale editie van de landelijke collecteweek vindt plaats van 30 mei tot en met 5 juni. Willeke Alberti opent de Anjeractie met een optreden op zondag 30 mei op de catwalk van de Stroïnksbleek in Enschede.

Tijdens deze jaarlijkse collecteweek gaan tienduizenden collectanten van culturele verenigingen uit heel Nederland met de collectebus op pad om een bijdrage te vragen voor plaatselijke of regionale activiteiten. Dankzij deze giften kan het Cultuurfonds jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen: bijvoorbeeld voor de aanschaf van instrumenten van de plaatselijke harmonie, voor de restauratie van historische schepen, of voor een muziekfestival.
Van de opbrengst mag de collecterende vereniging een derde deel houden voor de eigen clubkas. De rest van de opbrengst - aangevuld met een extra bijdrage vanuit het Landelijk Bureau - komt ten goede aan culturele projecten in de provincie waar de opbrengst is opgehaald. Alle donaties, giften en schenkingen komen voor de volle honderd procent ten goede aan de doelstelling: het stimuleren van cultuur en natuurbehoud in Nederland. In Overijssel kon daardoor in 2009 aan 193 projecten een bedrag van in totaal EUR 550.000 worden toegekend.

Feestelijke aftrap door Willeke Alberti

In 2010 bestaat het Cultuurfonds 70 jaar en viert de Anjeractie het 65-jarig bestaan. Vanwege het culturele karakter verleent Willeke Alberti, zelf net 65 geworden, graag haar medewerking aan de aftrap van de Anjeractie op 30 mei in Enschede. Naast een optreden zal zij ook zelf de collectebus ter hand nemen om alle collectanten in Nederland moreel te ondersteunen.
De middag begint om 13.15 uur met een muzikale parade vanaf de Oude Markt langs de Cultuurmijl naar de catwalk op Stroïnksbleek. Daar vindt om 14.15 uur de officiële opening plaats. De Cultuurmijl in Enschede, die o.a. door de nieuwe wijk Roombeek loopt, staat precies tien jaar na de vuurwerkramp geheel in het teken van de Anjeractie.