Schimmelpenninck: Vooral corporate governance kan een crisis voorkomen

30/05/2010 08:45

BDO Holding BV

DSB-curator Rutger Schimmelpenninck:

'Vooral corporate governance kan een crisis voorkomen'

Goede corporate governance is de belangrijkste manier om een crisis te voorkomen. En niet alleen stringent toezicht achteraf. Dat zijn de slotconclusies van de tweede bijeenkomst van dit jaar van Turnaround Management Association Nederland, een netwerk van specialisten op het gebied van Turn Around Management waaronder curatoren, investeerders en bankiers. Tijdens het drukbezochte seminar bespraken NRC-journalisten Egbert Kalse en Daan van Lent aan de hand van hun boek 'Bankroet' en DSB-bankcurator Rutger Schimmelpenninck welke lessen we uit de huidige crisis moeten trekken.

De huidige economische (landen-)crisis vindt niet haar oorsprong in de afgelopen jaren maar in de liberaliserings- en dereguleringspolitiek van Thatcher en Reagan van de jaren '70, concluderen NRC-journalisten Kalse en Van Lent in hun recent verschenen boek en op het seminar. De vrije markt kwam in die jaren aan zet, de eerste subprime-hypotheken werden aan de man gebracht en de financiële sector kwam tot bloei. De markt, de producten en de spelers werden steeds complexer terwijl het toezicht door versnippering en niet doortastend optreden niet toereikend was. Dat moet beter, aldus Kalse en Van Lent: "Er is meer toezicht, beter toezicht vanuit Europa en bovenal betere zelfregulering nodig om toekomstige crisis te voorkomen."

Trend: we maken dezelfde fouten

Toch signaleren de journalisten al weer trends die erop duiden dat de wereld haar lesje nog niet geleerd heeft. Banken zouden gedwongen moeten worden hun risicovolle activiteiten te splitsen van de minder risicovolle en de bonussen met de verkeerde prikkels zouden moeten worden aangepakt. Echter, de bonussen keren weer langzaam terug, zakenbanken maken weer - soms enorme - winsten en veel Europese en Amerikaanse banken zijn te groot zijn om failliet te kunnen (laten) gaan. Volgens de heren Kalse en van Lent worden weer dezelfde fouten gemaakt als in het verleden. Het enige dat regeringen kunnen doen, is korten op uitgaven.

Schimmelpenninck: 'Bonussen reduceren en producten vereenvoudigen'

Ook Rutger Schimmelpenninck erkent in zijn voordracht tijdens het TMA-seminar het belang van goede corporate governance. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zoals de faillissementen van Lehman Brothers en Barings Bank waar Schimmelpenninck zelf bij betrokken is, concludeert de curator dat een betere governance gekoppeld aan goed georganiseerd extern toezicht, problemen had kunnen voorkomen. Over DSB wil hij geen uitspraak doen. Ook zijn de reductie van bonussen, en de koppeling ervan aan lange termijndoelstellingen, en het vereenvoudigen van producten wat hem betreft essentieel.

Over TMA Nederland

TMA Nederland is een organisatie van en voor professionals, die zich vanuit verschillende vakgebieden gespecialiseerd hebben in het begeleiden van bedrijven in nood. TMA Nederland is voortgekomen uit de Turnaround Finance Group, een netwerk van turnaround professionals en aangesloten bij TMA International, dat wereldwijd 9000 leden heeft. De bijna 150 leden in Nederland zijn afkomstig uit vakgebieden als turnaroundmanagement, insolventierecht, de bank- en kredietverzekeringswereld en de wetenschap. TMA Nederland wil met haar organisatie een platform bieden aan turnaround-professionals, waar zij hun kennis en inzichten kunnen delen en verdiepen. De volgende bijeenkomst van TMA Nederland vindt plaats op 22 september in Utrecht.