Gemeente Eindhoven



Persbericht
29-05-2010

Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen

Publicatiedatum: 29-05-2010


De heren H.A.A. van Poppel en W.E.G.C. de Waal zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Harrie van Poppel (61) j is als onderwijzer bijna 40 jaar werkzaam in het basisonderwijs en als vrijwilliger jarenlang in het jeugd- en jongerenwerk actief geweest (o.a. 35 jaar via OJE Feniks). Zo was hij in de periode 1969-1975 lid/voorzitter bij Scouting Martin Luther King Stam. Daar organiseerde hij weekenden en kampen.

In 1975 was de heer Van Poppel één van de initiatiefnemers die "Feniks" oprichtte. Dit is een vereniging bestaande uit zo'n 35 enthousiaste vrijwilligers die weekenden en weekkampen organiseert voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Decorandus was tot voor kort de voorzitter van "Feniks". In die functie heeft hij verschillende initiatieven ontplooid, was hij verantwoordelijk voor het verenigingsblaadje, was hij archivaris, maakte jaarlijks meerdere fotoboeken en was bovendien de EHBO-er binnen de vereniging. Maar hij maakte en bewaarde ook tientallen decors en spelen.

Sinds 1998 is de heer Van Poppel ook voorzitter van de Stevertstichting, de stichting die een blokhut verhuurt aan derden (zoals "Feniks").

De heer Wim de Waal (53) is eveneens als vrijwilliger actief in het jeugd- en jongerenwerk (o.a. 35 jaar via OJE). Hij is rond 1967 als jeugdlid begonnen bij Scouting St. Rafaël. In 1973 werd hij lid van de Martin Luther King stam (jongerentak van de Rafaël) en later zelfs secretaris en voorzitter. In 1979 is hij gestopt bij genoemde stam.

Intusssen is hij in 1977 staflid geworden bij de verkenners van Scouting St. Rafaël; hij gaf er leiding tot september 1981. Vervolgens ging hij over naar de leeftijdsgroep 14 t/m 17 jaar (rowan/sherpa's); ook daar was hij staflid (tot 1988). In 1989 wordt hij lid van de haalbaarheidscommissie nieuwe beverspeltak. En in 1991 wordt hij gekozen tot groepsleider c.q. groepsvoorzitter van Rafaël, een functie die hij drie jaar bekleedde.

Wim de Waal was - net als mede-decorandus de heer Van Poppel - één van de oprichters van Open Jeugdwerk Eindhoven "Feniks". Hij bekleedt meer dan 25 jaar de functie van bestuurslid/secretaris.

Ook is hij EHBO'er binnen de vereniging; hij wordt een beetje als "de dokter" gezien vanwege zijn jarenlange ervaring als gediplomeerd EHBO'er. De heer De Waal vindt altijd de tijd om bij elk evenement van de vereniging aanwezig te zijn. Vaak neemt hij dan een leidende rol op zich.

Net als de heer Van Poppel is ook de heer De Waal verbonden aan de Stevertstichting: sinds 2003 is hij er secretaris.

Op zaterdag 29 mei 2010 vindt de viering van het 35-jarig jubileum van de heer Van Poppel en de heer De Waal bij OJE Feniks plaats in De Stevert, Stevert 18, Steensel (gemeente Eersel). Om 20.30 uur reikt de heer R. van Gijzel de Koninklijke onderscheidingen uit aan beide heren.

Voorafgaand aan de uitreiking van voornoemde Koninklijke onderscheidingen zet de heer Van Gijzel enkele vrijwilligers van OJE Feniks extra in het zonnetje:


- Laura de Waal (zij ontvangt de vrijwilligerspenning van de gemeente Eindhoven)


- Marleen Bisschops (zij ontvangt ook deze vrijwilligerspenning) en


- Eric Geboers (hij ontvangt de vrijwilligersoorkonde).