Nieuw-Vlaamse Alliantie




Open Vld laat Vlaamse belastingbetaler opdraaien voor Belgische begrotingsputten


N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt verbijsterd vast dat Open Vld de Vlaamse belastingbetaler wil laten opdraaien voor de Belgische begrotingsputten. "In 2009 boekte de federale overheid een tekort van maar liefst 17 miljard euro. En nu zegt Open Vld dat ze op dat federale niveau slechts 11 miljard euro wil besparen. De andere 11 miljard euro die bespaard moet worden, schuift Open Vld gewoon door naar de deelstaten", aldus Bart De Wever. De N-VA vraagt zich af hoe Open Vld die besparing op Vlaams niveau wil doorvoeren. "Want stel nu nog dat Brussel en Wallonië ook hun duit in het zakje doen, wat ik eerst nog wil zien, dan nog zal Vlaanderen ongeveer 6 miljard euro moeten besparen volgens de logica van Open Vld. Dat is meer dan 25% van het volledige Vlaamse budget! Dat is tweederde van het hele onderwijsbudget, dat is meer dan het hele welzijnsbudget. Wil Open Vld dat gewoon schrappen? Dat kan ik me toch onmogelijk voorstellen."

Volgens Open Vld moeten ook de steden en gemeenten hun deel van de besparing op zich nemen. "Dat vind ik helemaal cynisch van Open Vld. Uitgerekend de steden en gemeenten hebben het nu al zwaar te verduren door het dramatische asiel- en migratiebeleid van de federale regering. Door de massale collectieve regularisatie was er een gigantisch opvangtekort in Brussel en werden duizenden asielzoekers naar de OCMW's van steden en gemeenten doorgestuurd. En nu zouden die nog eens moeten gaan betalen voor het federale wanbeleid? Dat is echt niet meer fatsoenlijk."

De N-VA vindt het wel een goede zaak dat Open Vld nu ook openlijk toegeeft dat het budgettair beleid van de voorbije jaren desastreus was, dat de begroting van haar eigen minister Guy Vanhengel ontspoord is en dat die moet worden recht getrokken. Vorig jaar is het primair saldo immers verslechterd met maar liefst 2,7% van het BBP en daardoor voor het eerst in 20 jaar negatief geworden. Het Planbureau zegt zelf dat de deelstaten slechts voor 0,2% van die 2,7% verantwoordelijk zijn. Het is dus duidelijk dat er vooral op het federale niveau serieus bespaard moet worden.

Bart De Wever: "Het besparingsplan van Open Vld bevat een aantal positieve voorstellen om ook op federaal niveau te beginnen besparen. De N-VA vindt eveneens dat de overheid efficiënter kan werken, dat we met z'n allen ook wat langer moeten gaan werken, dat de groeinorm in de gezondheidszorg naar beneden moet en dat er sterk ingezet moet worden op activering. Maar het is duidelijk onvoldoende. Het lijkt er sterk op dat Open Vld de heilige huisjes op federaal niveau niet al te zeer heeft willen raken. Men schuift de helft van de factuur dan maar door naar de deelstaten en de steden en gemeenten. Dat is niet rechtvaardig."

De N-VA is ervan overtuigd dat het met de klassieke recepten niet meer zal lukken. Zelfs premier Leterme gaf het in de zomer van 2008 in het parlement nog met zo veel woorden toe: "We kunnen in dit land geen fatsoenlijke begroting meer opmaken zolang als er geen grote staatshervorming komt." Er is maar één oplossing om de ontspoorde Belgische overheidsfinanciën ooit opnieuw op de rails te krijgen en dat is een cultuur van financiële verantwoordelijkheid introduceren in dit land. Als we nu de stap naar het confederalisme zetten en de deelstaten zelf verantwoordelijk maken, niet alleen voor de uitgaven maar ook voor de inkomsten, dan zullen zij wel twee keer nadenken hoe ze hun middelen aanwenden. Dan zullen ze eindelijk massaal inzetten op activering en op langer werken, want alleen met een hogere werkzaamheidsgraad kunnen we onze sociale welvaart in stand houden. Alleen al om het Europese gemiddelde te behalen van 67% heeft België al een gigantische achterstand opgelopen. Het is dus geen vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf. We moeten nú dringend voor verandering kiezen. Auteur(s): Bart De Wever, Partijvoorzitter