Presentatie boek: Het Denken, een afwijking

30/05/2010 14:00

Anja Oldegberts

Schrijfster Anja Oldegberts heeft onlangs haar boek Het Denken, een afwijking uitgebracht. Hierin beschrijft zij op een heldere en confronterende wijze dat ons denkvermogen geen positief uitzonderlijke eigenschap is, geen kroon op de schepping. Het boek Het Denken, een afwijking is te koop bij de boekhandel of via de website www.anjaoldegberts.nl.

Oldegberts vertelt: 'Het Denken is in tegendeel een afwijking van de natuur, het is een destructief mechanisme dat geen problemen oplost maar problemen creëert'. Zonder Het Denken zijn we wie we werkelijk zijn en zijn we verbonden met de natuur. Bij de geboren denker is herstellen van het contact onmogelijk maar de met Het Denken besmette mens kan terug naar wie hij van oorsprong is.

De oorzaak van Het Denken en zijn gevolgen zijn hebzucht en onvrede.

Moorden, verkrachtingen en berovingen zijn aan de orde van de dag. Niemand lijkt zich nog veilig te voelen. Door ons blinde verlangen naar 'meer willen zijn en meer willen hebben', staan we aan de vooravond van grootschalige rampen. Presteren en dromen waarmaken moeten het antwoord zijn op de zin van het leven. Het resultaat echter is geen permanente tevredenheid maar het tegenovergestelde: burn-outs, angsten depressiviteit en lichamelijke klachten zijn het gevolg. Miljoenen mensen slikken pillen om te kunnen slapen of om nog 's ochtends op te willen staan.

Oldegberts leed zelf jarenlang aan angsten en depressies. Ze voelde zich niet thuis in de wereld van Het Denken. Op haar 33e besloot ze een einde aan haar leven te maken. Met dit vaste voornemen viel ze in slaap. De volgende ochtend werd ze wakker in een ongekende rust; de zelfmoordgedachte was verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam de rotsvaste overtuiging dat ze een antwoord wilde op haar vraag 'wie ben ik eigenlijk?' Op haar 35e kreeg ze het onverwachte en verlossende antwoord. Ze ervoer een enorme bevrijding waarin al haar bestaansonzekerheden en angsten oplosten. De macht van Het Denken verdween voorgoed; wat overbleef was een totaal en volledig inzicht in zichzelf en in alles wat zich in de wereld afspeelt. Het belang van het waarmaken van dromen en het hebben van een toekomst maakte plaats voor een leven in rust en overgave aan het moment.

In het boek Het Denken, een afwijking wisselt Oldegberts haar filosofie af met de meest belangrijke momenten in haar zoektocht. Ze laat in rake bewoordingen de waanzinnige gevolgen van Het Denken zien dat in alle aspecten van het leven de boventoon voert. Beschaving, emancipatie, kinderen, liefde, seksualiteit, religies, gezondheid, ontwikkelingshulp en de spirituele hype neemt ze genadeloos onder de loep. Ze ontneemt de lezer zijn overtuigingen en plaatst hem terug naar wie hij werkelijk is.

Het Denken, een afwijking is een confronterend boek dat iedereen die het leven wil begrijpen zal raken.





http://www.anjaoldegberts.nl