Ingezonden persbericht


Persbericht ROVER
29 mei 2010

"Provincie maakt eigen milieudoelstelling ongeloofwaardig"

ROVER: bezuinigingen openbaar vervoer Noord-Holland onnodig en onacceptabel

De geplande miljoenenbezuinigingen van de provincie Noord-Holland op het openbaar vervoer zijn onnodig en onacceptabel. Dit schrijft reizigersvereniging ROVER in een brief aan de Statenleden van de provincie. ROVER vindt dat het openbaar vervoer onevenredig hard wordt getroffen. En doet voorstellen anders te bezuinigen.

Mobiliteit is zeer belangrijk voor de economie, ROVER voorspelt daarom grote problemen als de geplande bezuinigingen doorgaan. Uit een recent onderzoek van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV.nl) bleek al dat de filedruk door jarenlange bezuinigingen op het regionaal OV flink is toegenomen. Door nog meer grote bezuinigingen op het Noord-Hollands ov-netwerk zullen vele reizigers moeten kiezen voor een alternatief vervoermiddel en daarmee de schaarse wegen extra belasten, voorspelt ROVER.

ROVER is bovenal geschokt door de onevenredigheid van de bezuinigingen: VVD gedeputeerde Post laat het openbaar vervoer EUR 30 miljoen inleveren terwijl zij minder dan EUR 1 miljoen op wegen bezuinigt. "Er wordt onevenredig zwaar gesnoeid in het openbaar vervoer met alle gevolgen van dien", aldus ROVER, "door deze manier van handelen is de provincie eigenlijk haar hele geloofwaardigheid als een groene en milieubevorderende provincie kwijt".

Ook is ROVER verbaasd dat Post met deze bezuinigingen zomaar Programma-4 uit de dertien programma's tellende begroting schrapt. "Is dit OV-programma ineens niet meer belangrijk?", vraagt ROVER zich af.

Bovendien zijn de bezuinigingen onnodig en onhandig: Ondanks een extreem omvangrijk weg- en ov-netwerk heeft Noord-Holland al jaren het laagste opcententarief (77 cent) van Nederland. Ook krimpt VVD gedeputeerde Post het OV in, terwijl wegen ontzien worden. Dit jaagt reizigers de auto in. Met OV projecten wordt vervolgens weer geprobeerd reizigers terug te winnen. ROVER wil juist meer treinen en bussen en heeft dit aangegeven in haar OV Visie die begin dit jaar aan de provincie gepresenteerd is.

ROVER vraagt de Statenleden in de brief de 30 miljoen niet te korten op OV. En te kijken naar andere financieringsbronnen zoals beperkt verhogen van de zeer lage opcenten en stevig bezuinigen op wegen(projecten). Daarnaast stellen we voor 5 miljoen OV geld over te hevelen van projecten naar exploitatie.