Ingezonden persbericht


Krakers plakken hun manifest door heel het land.

Krakers hebben afgelopen weekend in heel Nederland posters geplakt. Op de posters staan een aantal stellingen, steeds beginnend met 'kraken gaat door'. Met dit 'manifest' willen de krakers aangeven dat een verbod hen niet tegen zal houden, zolang de problematiek waar de kraakbeweging tegen vecht niet opgelost is.

In zeker tien steden is geplakt, van Leeuwarden tot Maastricht, van Rotterdam tot Twente. De locaties varieren van stadhuizen en gemeentekantoren, tot speculanten, woningbouwverenigingen en antikraakbureau's. Kraker Jochem: "Die locaties zijn juist gekozen omdat dat degenen zijn die we iets duidelijk willen maken: dat kraken nu waarschijnlijk illegaal wordt, betekent niet dat de legitimiteit ook ineens verdwijnt. Zolang leegstand en woningnood hand in hand gaan, gaat kraken door."

Andere locaties waar de posters opgedoken zijn, zijn verkiezingsborden en drukbezochte publieke ruimtes, alsmede panden die leeg staan, of ooit gekraakt waren, maar waar nu antikraak in zit.

Dinsdag wordt er in de Eerste Kamer gestemd over een initiatiefwet van CDA, CU, en VVD, dat kraken moet verbieden. Dit omdat de kraakbeweging volgens de initiatiefnemers de afgelopen jaren haar idealen kwijt zou zijn geraakt. Jochem: "Nonsens. En dat is nou precies waar dit manifest om draait: om te laten zien dat die idealen nog springlevend zijn, en om te laten zien dat een verbod niets uit gaat halen, zolang de problemen niet worden aangepakt. Wij laten ons niet tegen houden door een of ander op vooroordelen en onwaarheden gebaseerd wetje. Zolang speculanten, antikraakbureaus, en huisjesmelkers de hand boven het hoofd gehouden wordt, voel ik me zeker geen crimineel." Gedurende de rest van de week zullen er waarschijnlijk op nog meer plaatsen posters verschijnen.

Voor aanstaande dinsdag, als er dus in de Eerste Kamer gestemd wordt, staan er ook al acties op de agenda. In ieder geval zal er een manifestatie in Den Haag plaatsvinden, maar verder is er opgeroepen tot acties in heel het land.

--- Einde Persbericht ---