Ingezonden persbericht

Leeuwarden, 30 mei 2010

Terugblik op een zeer geslaagd Fries StraatFestival 2010

De organisatie van het Fries StraatFestival kijkt terug op een zeer geslaagd weekend. Het was de afgelopen dagen bijzonder druk in de binnenstad van Leeuwarden; ruim 85.000 bezoekers bezochten en genoten van meer dan 160 straattheater- en muziekvoorstellingen. Het weer wilde niet op alle momenten van het festival de zon laten zien; het publiek trok zich daar niets van aan en genoot met volle teugen van het gebodene. De sfeer was uitmuntend.

Hoogtepunten van het Fries StraatFestival waren onder meer de voorstellingen van de Spaanse Leandre Ribera, het stiff upperlip Engelse duo The Others en de Franse groep Makadam Kanibal. De mimespeler en clown Leandre betrok zijn duizendkoppig publiek met groot succes in de voorstelling. The Others maakten al jonglerend de ene na de andere vrolijke Engelse grap op hun torenhoge eenwielers en het Franse Makadam Kanibal liet het publiek genieten maar ook een beetje griezelen van hun bijzondere act. In het Natuurmuseum vond het Fries StraatFestival een sfeervol en passend onderdak voor de intieme dans- en bewegingsvoorstellingen van de Franse groep Les Baigneurs en het Belgische Dogwolf.

Naast de vele straattheateracts was er ook volop muziek in de binnenstad van Leeuwarden. Het Belgische Fixkes was was op zaterdagavond met vrolijke maar intelligente pop zeer succesvol op het Hofplein. Later op de avond liet Mala Vita op het Oldehoofsterkerkhof met energieke en swingende Balkansoul de vele enthousiaste luisteraars springen en dansen.

De opzet van de organisatie om het Oldehoofsterkerkhof nog meer het centrale plein van het festival te maken is zonder meer geslaagd. De aankleding met de indrukwekkende loges van La Scala zorgde voor een intiem en feestelijk karakter. Op vrijdagmiddag was het Oldehoofsterkerkhof gereserveerd voor de vele kinderen, op de zaterdagmiddag was het ongelooflijk druk, uitermate zonnig en gezellig, met jong en ouder publiek, dat zich kostelijk amuseerde bij de vele voorstellingen verdeeld over het plein.

Gedurende het hele weekend is er op alle evenemententerreinen van het festival gewerkt met hardplastic statiegeldbekers. De reacties van het publiek zijn buitengewoon positief en in de stad bleef het gedurende en na afloop van het Fries StraatFestival opvallend schoon.

Het Fries StraatFestival communiceerde dit jaar succesvol op multimediale wijze. Via de nieuwe website, Beetags, Twitter, Youtube, Hyves, Facebook en SMS communiceerde de festivalorganisatie met de bezoekers. Alle multimediale uitingen werden veelvuldig gevolgd of geraadpleegd.

De organisatie is zoals gezegd zeer tevreden over het verloop van deze editie van het Fries StraatFestival en kijkt nu alweer uit naar de volgende editie van het Festival in het laatste weekend van mei in 2011.