Ingezonden persbericht


Fokker Aerostructures niet naar Tilburg: SP wil Wijkevoort van tafel

Deze week werd bekend dat de assemblagefabriek van Fokker Aerostructures die gebouwd gaat worden als de JSF naar Nederland komt, in Papendrecht zal worden neergezet. De mogelijke komst van deze fabriek naar Tilburg was één van de belangrijkste argumenten voor ondermeer VVD, PvdA en CDA in de Tilburgse gemeenteraad om het nieuwe bedrijventerrein Wijkevoort aan te willen leggen. Daarnaast heeft de Tweede Kamer vorige maand drie moties aangenomen om uit het Joint Strike Fighter-project te stappen. De SP-raadsfractie wil daarom dat het college van B&W de plannen voor Wijkevoort schrapt zodat het gebied ten westen van Tilburg langs de snelweg richting vliegveld Gilze en Rijen groen en open kan blijven.

Volgens de socialisten betekent het niet doorgaan van de aanschaf van de JSF dat bedrijven met principe-orders voor de JSF-productie zich moeten heroriënteren. Raadslid Corrie Laming: "Het vorige college stelde vast dat deze bedrijven door de JSF-orders op zoek moesten naar ruimte voor uitbreiding. Het college wilde deze bedrijven graag naar Tilburg halen en bij elkaar zetten op Wijkevoort. Dat is niet meer aan de orde en dus is een nieuw bedrijventerrein niet nodig". Volgens Laming liggen er voor bedrijven binnen en buiten Tilburg genoeg kansen en ruimte voor uitbreiding op bestaande bedrijventerreinen, zeker nu de JSF niet doorgaat. "Met een grondige opknapbeurt worden die weer aantrekkelijk als vestigingsplaats. En de stad blijft leefbaar doordat we niet weer een stuk schaarse ruimte hoeven vol te bouwen," aldus Laming.

Op de SP en GroenLinks na was de hele gemeenteraad eerder voor de aanleg van Wijkevoort. Behalve een Kamermeerderheid is volgens peilingen ook 75% van de Nederlandse bevolking tegen de aanschaf van de JSF.