Ingezonden persbericht

30 mei 2010

Kleine binnenbrand bij dierenasiel Stevenshage

rookschade en geschrokken mens en dier

Regio- 30 mei 2010 - Op zaterdagochtend 29 mei rond 11 uur is in de spoelkeuken van Streekdierentehuis Stevenshage aan de Kenauweg 1 in Leiden brand uitgebroken. De droogmachine, gevuld met handdoeken en dekens, gaf een flinke rookontwikkeling te zien. Door snel en doeltreffend optreden van de medewerkers, die bij Stevenshage allemaal hun diploma 'bedrijfshulpverlening' hebben, is erger voorkomen. Ze sloten elektriciteit en gas onmiddellijk af en legden natte handdoeken tegen de kieren van deuren. Dit voorkwam dat er rook in de dierenverblijven kwam. Medewerkers die een vrije dag hadden, kwamen na het eerste bericht van de brand direct naar het asiel om hun collega's te helpen. Ook een aantal trouwe vrijwilligers hielp mee met het in de hokken zetten van de katten en standby zijn voor een eventuele evacuatie van de dieren. De periodieke oefening hoe te handelen bij calamiteiten wierp zijn vruchten af, maar gelukkig was al deze voorzorg niet nodig.
Dat de brandweer na de melding zo razendsnel ter plekke was heeft er zeker toe bijgedragen dat het met een sisser afliep. Er kwamen vlammen uit de droogmachine, maar die waren in zeer korte tijd geblust. De schade is beperkt gebleven tot de droogmachine en de ernaast staande wasmachine. Alle dekens en handdoeken en het hondenspeelgoed dat in de spoelkeuken lag opgeslagen, moeten door rookschade als verloren worden beschouwd.
Het asiel zou erg geholpen zijn als mensen die handdoeken, dekens, oude dekbedden en hondenspeelgoed over hebben, dit willen doneren aan het asiel. Wie dekens, handdoeken of hondenspeelgoed wil brengen is van harte welkom aan de balie in het asiel tijdens openingstijden van maandag tot en met zaterdag van 13.00-16.00 uur.
Mens en dier zijn met de schrik vrijgekomen en bestuursvoorzitter Bob Nieman wil de medewerkers en vrijwilligers, waarvan er drie later in het ziekenhuis behandeld moesten worden in verband met het inademen van rook, dan ook een hele grote pluim geven voor hun kordate optreden.

Fotobijschriften:

Foto 1: De brandweer is klaar met het blussen; foto door Wilco Devilee.

Foto 2: De droogmachine 'total loss' ; de omgeving heeft veel rookschade; foto PR/Stevenshage

Algemene informatie:

Streek-dierentehuis Stevenshage ontfermt zich over dieren uit: Alkemade, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude. Het dierenasiel vangt jaarlijks circa duizend honden, katten en andere dieren op. Voor de opvang en verzorging van deze asieldieren is het asiel afhankelijk van de jaarlijkse collecte, donateurs en giften. Daarnaast heeft Stevenshage een pension waar dieren hun vakantie kunnen doorbrengen.

Website van Stevenshage: http://www.dierenasielleiden.nl



Ingezonden persbericht