De Haagse Hogeschool

De Haagse presenteert: De toekomst van studieloopbaanbegeleiding

Op maandag 31 mei 2010 organiseert het lectoraat Pedagogiek van de Beroepsvorming van De Haagse Hogeschool een studiemiddag: De toekomst van studieloopbaanbegeleiding in het hbo. De studiemiddag haakt in op de uitkomsten van het in 2009 gepubliceerde onderzoeksrapport âStudieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzenâ.

âHet hoger beroepsonderwijs is nog in hoge mate op een traditionele leest geschoeid (theorie- en aanbodgericht), dit ondanks veel retoriek waarin de eigen verantwoordelijkheid van de studenten wordt benadrukt. Veel studenten weten zich door hun opleiding resp. docenten verantwoordelijk gemaakt maar voelen zich daarin wel alleen gelaten of geven aan dat docenten hen uiteindelijk toch voorschrijven hoe zij hun eigen verantwoordelijkheid moeten invullenâ. Deze conclusie trekken lectoren Marinka Kuijpers en Frans Meijers uit onderzoek dat het lectoraat onder bijna 5000 studenten en 400 studieloopbaanbegeleiders heeft gehouden.

Ook wordt geconcludeerd dat naarmate studenten méér werkmogelijkheden onderzoeken en méér weloverwogen keuzes maken en acties ondernemen om werk en leren aan te laten sluiten bij eigen kwaliteiten en motieven en bij uitdagingen in werk, ze gemotiveerder zijn voor de opleiding. Ook zijn zij zekerder wat betreft de gemaakte keuzes in hun studieloopbaan. Echter, studenten in het hoger beroepsonderwijs ontwikkelen nauwelijks dergelijke loopbaancompetenties.

De helft van de studenten geeft aan weinig tot geen invloed te hebben op de inhoud van het gesprek met de studieloopbaanbegeleider. Toch blijkt dat in opleidingen waar meer sprake is van een loopbaangerichte begeleiding, studenten meer loopbaancompetenties gebruiken. Studieloopbaanbegeleiders zijn op hun beurt van mening dat er binnen hun opleiding weinig draagvlak bestaat voor studieloopbaanbegeleiding.

Tijdens de studiemiddag worden enkele âgood practicesâ en uitgevoerde experimenten gepresenteerd die zijn gestart om de bestaande studieloopbaanbegeleidingspraktijk te verbeteren. De middag duurt van 12.30 tot 16.30 uur. Inschrijven kan via dehaagsehogeschool.nl/lectoraatPvdB.