NCRV

NatuurTalent

Fotojournalist Kadir van Lohuizen brengt Biesbosch in beeld

Maandag 31 mei 2010

Nederland 2, 19.55 uur

In de NCRV-serie NatuurTalent gaat presentator Klaas Drupsteen met boswachters en kunstenaars op pad in acht nationale parken om te ontdekken dat Nederland beschikt over verrassend veel en vooral ook gevarieerde natuur. In deze zesde aflevering laat fotojournalist Kadir van Lohuizen, die de brandhaarden van de wereld afreist voor zijn werk, zich in Nationaal Park De Biesbosch inspireren tot een natuurfoto. In zijn werk spelen mensen altijd een hoofdrol en ook in De Biesbosch speurt Kadir naar de hand van de mens.

Nationaal Park De Biesbosch ligt onder de rook van Dordrecht en Sliedrecht op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het gebied wordt omringd en doorsneden door de Nieuwe Merwede, de Amer en de Maas.

Het landschap ontstond toen de Sint Elisabethsvloed in 1421 de Zuid-Hollandse of Groote Waard wegvaagde. Door de aanvoer van zand en slib vanuit zee en rivier werd een grillig landschap gevormd, waar weer biezen (oevergewassen) konden groeien. De biezencultuur, de rietgorzen, de grienden met knotwilgen en de landbouw vormden en veranderden het landschap. Tegenwoordig is het een uniek waterrijk gebied dat door de getijdenwerking zo ver landinwaarts onvergelijkbaar is met andere natuurgebieden in ons land. Daardoor komen er soorten voor die alleen hier kunnen leven.

Samen met boswachter Thomas van der Es vaart Drupsteen door De Biesbosch, op zoek naar de spindotter, de kiekendief, de bever en de zeearend. Aan het einde van het programma laat Kadir de foto zien die geïnspireerd is door de natuur van Nationaal Park De Biesbosch.