Rijksvoorlichtingsdienst

Verhagen opent internationaal terrorisme instituut

Maandag 31 mei opent minister Verhagen van Buitenlandse Zaken het nieuwe International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) - The Hague. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in het Vredespaleis. Het ICCT komt tot stand op initiatief van de Tweede Kamer en met financiële steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ICCT is een nieuw, onafhankelijk instituut, gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen drie toonaangevende partijen op het gebied van recht en veiligheid in Den Haag: het T.M.C. Asser Instituut, Instituut Clingendael en het Centre for Terrorism and Counterterrorism van de Campus Den Haag/Universiteit Leiden.

Het ICCT richt zich vooral op preventie van terrorisme en de toepasbaarheid van verschillende aspecten van internationale wetgeving bij de bestrijding van terrorisme. Hierover is een juridische discussie gaande.

Tijdens de opening op 31 mei zijn belangrijke internationale autoriteiten op het gebied van terrorismebestrijding te gast. Onder hen Gilles Kerkhove, de Counter-Terrorism Coordinator van de EU en Richard Barrett, hoofd van de UN Counter-Terrorism Implementation Task Force. Zij gaan in op de rol die de nieuwe Haagse instelling kan spelen in de internationale arena. De topjurist professor Cherif Bassiouni bespreekt de relatie tussen mensenrechten en terrorisme en de bestrijding van terrorisme.

Ook spreekt Michael Buback, de zoon van de door de RAF vermoorde Duitse Openbaar aanklager Siegfried Buback. Hij gaat in op terrorismebestrijding en gerechtigheid vanuit de positie van slachtoffers van terrorisme.




RVD Mediafeed