Megaverhuizing AAP

28/05/2010 16:53

Stichting AAP

Maarliefst 24 berberapen van Stichting AAP in Almere verhuizen op maandag 31 mei naar twee nieuwe onderkomens in Frankrijk. Voor AAP is dat een record: nog nooit eerder vertrokken zoveel dieren in één transport naar een nieuw thuis. De grootste groep vormen de 17 berberapen van de groep van Rizzly, die naar Zoo de Jurques in Normandië gaan. AAP heeft een structurele wachtlijst voor berberapen en vangt deze diersoort van alle soorten het vaakst op. Deze grote herplaatsing is dan ook een belangrijk succes voor AAP.

Groep Rizzly

De groep van Rizzly is vernoemd naar de leider van het stel. De 15-jarige Rizzly is een schoolvoorbeeld van het lot dat vele jonge berberapen treft. Als jonge berberaap werd Rizzly uit zijn vertrouwde omgeving in Marokko weggehaald om op een markt aan toeristen verkocht te worden. Zijn nieuwe eigenaar nam hem mee naar Parijs. Daar begon al snel de ellende. Rizzly werd ouder en daarmee dominant en lastig. Hij vernielde het interieur van zijn nieuwe thuis en begon kinderen en honden aan te vallen. Zijn eigenaar zag in dat het zo niet langer kon en droeg het dier over aan AAP. Voor Rizzly begon daarmee een resocialisatieproces waarin hij leerde zich als berberaap te gedragen. Nu, jaren later, is Rizzly de leider van de groep met 17 mannetjesapen die naar Normandië vertrekt.

Frodo

De inmiddels 3-jarige Frodo onderging hetzelfde lot en werd in 2007 als baby naar Spanje gesmokkeld. Zijn eigenaar nam echter niet de moeite om een goed thuis voor het jonge berberaapje te vinden; Frodo werd gevonden op de stoep van een Spaans opvangcentrum, die contact opnamen met AAP. Frodo kwam in Rizzly's groep en aangezien bij berberapen de mannetjes doorgaans voor de jongen zorgen, kon Frodo rekenen op een warm onthaal en veel aandacht. Inmiddels heeft hij zijn positie als Benjamin wel op moeten geven; in augustus kwam Georg als nieuwe jongste telg bij de groep, gevolgd door Wadi.

Zoo de Jurques

Zoo de Jurques (in het hart van Normandië) wilde graag een rol spelen in het oplossen van de opvangproblematiek. Hun positieve houding tegenover AAP leidde tot de eerste contacten over de plaatsing van berberapen. In de dierentuin is een gloednieuw, ruim verblijf voor de berberapen gebouwd. Daarnaast besteedt het park aandacht aan voorlichting over de berberapen. Door middel van informatieborden worden bezoekers geïnformeerd over de geschiedenis van de diverse dieren en de achterliggende berberaapproblematiek.

De groep van Nilson, de tweede groep van zeven berberapen, verhuist naar Domaine Zoologique de Pescheray (in de buurt van Le Mans). Ook deze dierentuin zette zich volop in voor de berberapen door een mooi nieuw verblijf te realiseren.

Berberaapproblematiek

Berberapen leven in de bossen van het Atlas- en Rifgebergte in Marokko en Algerije. Het leefgebied van de berberaap wordt steeds kleiner doordat de cederbossen gekapt worden en boeren hun geiten in het leefgebied laten grazen. Daarnaast zorgt de handel in jonge berberapen ervoor dat de populatie razendsnel kleiner wordt en het aantal dieren dat zich kan voortplanten dramatisch vermindert. De kritische grens voor overleving van de soort is bereikt.

Stichting AAP

Stichting AAP vangt al bijna 40 jaar apen op, waaronder grote aantallen berberapen. Het uiteindelijke doel is om de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin. Door de herplaatsing van deze 24 berberapen krijgt AAP de mogelijkheid om nieuwe groepen apen op te vangen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.aap.nl/actueel/voor-de-pers/persinformatie-herplaatsing-groep-rizzly.