Gemeente Alphen aan den Rijn

op orde

Huishoudboekje op orde

De financiën op orde houden en het collegeprogramma 2010 2014 uitvoeren. Deze basisprincipes liggen ten grondslag aan de Voorjaarsnota die het college op 25 mei heeft vastgesteld.

Bij het opstellen van de Voorjaarsnota heeft het college van Alphen aan den Rijn alle beleidsmatige ontwikkelingen en bestuurlijke wensen voor de komende vier jaren integraal tegen elkaar afgewogen. Het eindplaatje is vervolgens in overeenstemming gebracht met de beschikbare financiële ruimte. Het nieuwe college, dat in april 2010 aantrad, kiest net als het vorige college voor een behoedzaam financieel beleid. Alle plannen en voornemens uit het Collegeprogramma 2010-2014 worden onverkort doorgezet. Het uitgangspunt is en blijft het realiseren van de doelstellingen van het collegeprogramma binnen een structureel sluitende meerjarenbegroting.

Alles op zn tijd
Wethouder Paul Schings van Financien: Om een sluitend meerjarenbeeld te kunnen presenteren, onttrekken we in de periode 2010 - 2014 per saldo 8,4 miljoen aan de Algemene reserve. De weerstandsratio van de gemeente blijft ruim voldoende. De aard en omvang van de aangekondigde bezuinigingen op het Gemeentefonds zullen pas in het najaar, na de parlementsverkiezingen en de kabinetsformatie, concretere vormen aannemen. Omdat we nog niet precies weten hoe dit gaat uitpakken, willen we in deze Voorjaarsnota niet op de feiten vooruitlopen. In deze voorjaarsnota nemen we uitsluitend een aantal bescheiden maatregelen, die geen beleidsinhoudelijke gevolgen hebben.

Alphenaren betrekken bij bezuinigen
Het gemeentebestuur begint direct na de zomer van 2010 met het voorbereiden van een bezuinigingsoperatie. Onderdeel hiervan is een interactief proces met inwoners en maatschappelijke partners en uiteraard de gemeenteraad. Dat proces moet leiden tot een pakket van goed onderbouwde maatregelen.
Bij de bespreking van de Voorjaarsnota 2011- 2015 in het voorjaar van 2011, kan op basis van dit pakket een integrale afweging plaatsvinden. De bezuinigingsmaatregelen moeten met ingang van 2012 effect gaan sorteren.

Geen periodieke verhoging
Het accres voor 2011 voor te verstrekken subsidies is vastgesteld op 0%. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een periodieke verhoging van de subsidiebedragen. Instellingen, die subsidie van de gemeente ontvangen, worden hiervan door middel van een brief op de hoogte gesteld. Ook voor bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen streeft het college naar een accres van 0%.

De Voorjaarsnota 2010-2014 wordt voor besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. Met deze voorjaarsnota stelt de gemeenteraad op hoofdlijnen de kaders vast voor de Programmabegroting 2011-2014 die in het najaar voor besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd.

Klik hier om de Voorjaarsnota te lezen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn