Gemeente Alphen aan den Rijn

jaarverslag 2009 vol vertrouwen over de toekomst

Gemeente in jaarverslag 2009 vol vertrouwen over de toekomst

We kunnen vertrouwen hebben in de toekomst. Deze conclusie trekken burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn naar aanleiding van het jaarverslag 2009, het laatste volledige kalenderjaar van de collegeperiode 2006-2010. Op de wereldwijde economische crisis reageerde de gemeente enerzijds met behoedzaamheid, anderzijds met stimulerend optreden: activiteiten voortzetten en uitgaven op peil houden.

Financiële positie
De combinatie van stimuleren en behoedzaamheid resulteerde onder andere in een ruimhartige toepassing van de Wet maatschappelijke ondersteuning en in het voortzetten van tal van andere activiteiten op het gebied van zorg en welzijn. Maar ook in een evenwichtig gemeentelijk huishoudboekje met een sluitende begroting en een algemene reserve van circa 23 miljoen euro. De financiële positie van Alphen voldoet hiermee ruimschoots aan de eisen die de gemeenteraad heeft gesteld. Door verkoop van de Nuon-aandelen kon de gemeente een opbrengst van 128 miljoen euro tegemoet zien. Het grootste deel van deze opbrengst is in de reserve gestort. De jaarlijkse renteopbrengst hiervan wordt ingezet voor de gemeentelijke begroting. De reserve wordt waardevast gehouden. Geld hieraan onttrekken is alleen mogelijk door in de begroting te bezuinigen.
De opbrengst van de Nuon-aandelen buiten beschouwing gelaten, is er na bestemming een positief resultaat van 14,7 miljoen euro. De helft hiervan is afkomstig uit een positief saldo op grondexploitaties. Circa vier miljoen euro is het gevolg van tot 2010 uitgestelde uitgaven. Het restant bestaat uit een saldo van verschillende mee- en tegenvallers.

Aanpak van de crisis
Het college kwam met een plan van aanpak om de gevolgen van de crisis te verzachten. Dit plan is gericht op jongeren, werkzoekenden, zzpers en werkgevers. Voor jongeren werd er een speciaal jongerenloket geopend. Voor werkzoekenden zijn de openingstijden verruimd van het Werkplein Rijnstreek, een samenwerkingsverband van UWV, gemeente en sociale dienst. Het Werkplein verbeterde de samenwerking tussen deze deelnemende organisaties en groeide uit tot een van de best functionerende werkpleinen van Nederland. Ook is er een mobiliteitscentrum opgezet dat intensief samenwerkt met de Kamer van Koophandel, ondernemers, het beroepsonderwijs, reïntegratiebedrijven en uitzend- en detacheringsbureaus. Voor ondernemers geeft de gemeente meer voorlichting over subsidies en gemeentelijke aanbestedingen. De mogelijkheden voor loonkostensubsidie zijn uitgebreid. Voor extra ondersteuning is het ondernemersloket Alphen Zakelijk in het leven geroepen.

Jeugd
In 2009 is het integrale overleg Overleg Jeugd en Veiligheid van start gegaan. De regionale verwijsindex Jeugdmatch is gerealiseerd en in de jeugdgezondheidszorg is het elektronisch kinddossier ingevoerd. In samenwerking met scholen is het Masterplan onderwijshuisvesting opgesteld. Dit is bedoeld om leegstand terug te dringen, onder andere door schoolgebouwen beter aan te passen aan de eisen van het huidige onderwijs. Er is gewerkt aan het voorbereiden van het leerpark. De zo succesvolle brede scholen zijn in aantal gegroeid: van negen naar achttien scholen.

Sport
Het Masterplan sport is in 2009 uitgevoerd. De tarieven voor het gebruik van sportaccommodaties zijn aangepast tot één transparant en uniform tarievenstelsel. Ook is er een drie jaar durend project gestart dat de bedoeling heeft om verstandelijk gehandicapten te stimuleren om aan de sport te doen.

Veiligheid
Over de sociale veiligheid en veiligheid in de woonomgeving is er in 2009 een regionale Veiligheidsmonitor verschenen. Hierin wordt Alphen vergeleken met omliggende gemeenten. De uitkomsten van deze monitor worden gebruikt voor verdere invulling van het beleid. Er is een verkeersveiligheidsplan opgesteld. Alle plekken die hiervoor in aanmerking kwamen zijn verkeersveilig gemaakt. De onderdoorgang voor fietsers en voetgangers bij het station is gereed gekomen. Bestaande fietspaden zijn verbeterd, nieuwe fietsvoorzieningen aangelegd, en er is een integraal fietsplan opgesteld. Voor de schoolgaande jeugd waren er afgelopen jaar diverse verkeersveiligheidsprojecten. Zeven scholen in Alphen, twee in Zwammerdam en één school in Aarlanderveen namen deel aan het project SchoolOpSeef. Samen met betrokken bedrijven en instanties is er een beleidsvisie ontwikkeld voor de zogenaamde externe veiligheid. Deze richt zich op het minimaliseren van risicos die het werken met gevaarlijke stoffen met zich meebrengt.

Regionalisering
In 2009 is de overgang van het Alphense brandweerkorps naar de regionale brandweer Hollands-Midden voorbereid. Met ingang van 2010 is Alphen toegetreden tot regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland. De gemeente verwacht veel van toetreding tot dit grotere, invloedrijkere samenwerkingsverband, vooral voor de strategische dossiers als het Groene Hartbeleid en de ontwikkeling van greenports.

Participatie
Het betrekken van bewoners bij het beheren en inrichten van de woonomgeving was ook in 2009 een van de speerpunten van de gemeente. Participatietrajecten werden onder meer ingezet bij de ontwikkeling van Lage Zijde, wijkgericht werken, het Lake Side festival, de inrichting van de omgeving van het Bospark en de locatiekeuze voor de discotheek. Ook is er een participatietraject voorbereid voor de ontwikkeling van nieuw evenementenbeleid in 2010.

Duurzaamheid
Bij ruimtelijke ontwikkelingen is veel aandacht aan duurzaamheid geschonken. Voorbeelden hiervan zijn de revitalisering van de Rijnhaven, de ontwikkelingen in Lage Zijde en het nieuwe zwembad De Thermen. Ook wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een volledig duurzaam bedrijventerrein in het Steekterweggebied. Samen met andere gemeenten in de regio, en met de Milieudienst West-Holland, is gewerkt aan het klimaatprogramma 2008-2012. Een aantal programmaonderdelen hiervan wordt versneld uitgevoerd. Het gaat hierbij onder andere om energiebesparing bij woningbouw, scholen, bejaarden- en verzorgingstehuizen, en verbetering van de mobiliteit.

Dienstverlening
De Alphense inspanningen hiervoor kregen in 2009 landelijke erkenning. Een bewijs van goede dienst uit handen van de staatssecretaris van Economische Zaken vanwege inspanningen voor het Normenkader voor Bedrijven. Er was een pluim voor de aanpak van de basisregistraties en tweede prijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor de resultaten in het verminderen van de regeldruk. Het invoeren van het huidige centrale gemeentelijke telefoonnummer 14 0172 is mogelijk gemaakt. Vooruitlopend op de wetgeving vanuit het Rijk heeft de gemeente de omgevingsvergunning voor ondernemers geïntroduceerd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn