Belgische Federale Overheid

kernwapens"

Steven Vanackere - "Wij moeten voortbouwen aan een wereld zonder kernwapens"

Datum: 29 mei 2010
Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt zich over het akkoord dat gisteren in New York werd bereikt over een slotverklaring van de herzieningsconferentie over het Nucleaire Non-Proliferatieverdrag.

Na 10 jaar impasse bevestigen de partijen bij de verklaring nu uitdrukkelijk hun engagement met betrekking tot de niet-verspreiding van kernwapens.

"Voor de drie pijlers van het Verdrag - nucleaire ontwapening, niet-verspreiding van kernwapens en vreedzaam gebruik van kernenergie - is een substantieel en evenwichtig resultaat bereikt. België heeft in het kader van de onderhandelingen, samen met EU Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton, steeds de nadruk gelegd op de noodzaak van concrete actiepunten. Die ambitie hebben we waargemaakt," verklaart Steven Vanackere.

Minister Vanackere wijst erop dat voor het luik ontwapening voortgebouwd is op de positieve signalen die recent op de internationale scène te horen waren, bijzonder vanwege President Obama. "De visie van een wereld zonder kernwapens wordt onderschreven. Bovendien werden in New York onderhandelingen in het vooruitzicht gesteld over de verdere afname van alle types van nucleaire wapens."

Voor wat betreft niet-verspreiding van kernwapens wordt nu uitdrukkelijk gewezen op de noodzaak om de verplichtingen onder het Non-Proliferatieverdrag nauwgezet na te leven en samen te werken met het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Minister Vanackere : "Dit is een fundamentele vooruitgang, aangezien het niet naleven van het verdrag door landen als Iran en Noord-Korea het internationale non-proliferatieregime al geruime tijd in het gedrang brengt."

De slotverklaring betekent tenslotte ook een doorbraak in een dossier waarover sinds 1995 weinig vooruitgang werd geboekt. In 2012 zal de VN Secretaris-generaal een conferentie bijeenroepen met de landen in de regio over de oprichting van een zone in het Midden-Oosten die vrij zal zijn van massavernietigingswapens. De EU zal hier actief toe bijdragen en heeft aangeboden daartoe een voorbereidende vergadering te organiseren.