Belgische Federale Overheid


Persartikel over ex-Guantanamo gevangene in België

Datum: 28 mei 2010
Buitenlandse Zaken neemt met spijt kennis van een persartikel waarin gedetailleerde gegevens worden opgenomen over de persoonlijke situatie van de ex-Guantanamo gevangene, die sinds vorig jaar in België wordt opgevangen.

We herinneren eraan dat ons land met dit initiatief is ingegaan op een nadrukkelijk verzoek van de Verenigde Staten. De opname van deze ex-gevangene uit Guantanamo werd trouwens voorafgegaan door een grondig onderzoek door onder meer de Belgische veiligheidsdiensten van alle gegevens in zijn dossier en persoonlijke contacten met betrokkene toen hij nog in de Guantanamo gevangenis verbleef. Een zeer belangrijk element daarbij is dat deze persoon al eerder buiten vervolging was gesteld als gevolg van een gerechtelijke beslissing in de Verenigde Staten. We stellen vast dat heel wat insinuaties in het artikel in Gazet van Antwerpen niet stroken met die basisgegevens.

Buitenlandse zaken dankt de media voor de terughoudendheid die ze totnogtoe over het algemeen hebben in acht genomen in dit dossier en verzoekt iedereen de privacy van betrokkene verder te respecteren. Deze man wenst na een beproevende periode in de Guantanamo gevangenis in ons land een nieuw leven op te bouwen. Hij wordt van nabij opgevolgd met het oog op een goede integratie. Betrokkene laat trouwens zelf nogmaals weten dat hij geen publiciteit wenst. Buitenlandse Zaken ondersteunt die wens en verzoekt de media - net zoals de politieke verantwoordelijken overigens - hiermee rekening te houden.