Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere - Congo en nieuw mandaat MONUSCO

Datum: 28 mei 2010
Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt resolutie 1925 waarmee de VN Veiligheidsraad vandaag het mandaat van de VN-vredesoperatie in de Democratische Republiek Congo verlengt en grondig herformuleert. Deze vredesoperatie (voorheen MONUC) zal nu de naam MONUSCO dragen (Mission des Nations Unies pour la Stabilisation du Congo). MONUSCO zal zich voortaan concentreren op twee essentiële taken: vredeshandhaving in het Oosten van Congo en vredesopbouw over heel het land.

Minister Vanackere is heel tevreden met dit nieuwe evenwichtige mandaat:
"Het beantwoordt aan de nood aan een blijvende en stevige VN-aanwezigheid in het belang van de stabiliteit en ontwikkeling van Congo. Het mandaat houdt ook terdege rekening met de wens van de Congolese regering opnieuw - na jarenlange VN-aanwezigheid - een aantal overheidstaken weer zelf in handen te nemen, in samenspraak met de internationale gemeenschap."

"Ik heb in mijn persoonlijke contacten met de vijf collega's die permanent lid zijn van de Veiligheidsraad maar ook met vele andere collega's, hierover grondige gedachtewisselingen gevoerd. Met de ruggensteun van mijn diplomaten hebben we de voorbije weken ons ingezet voor een consensus in de internationale gemeenschap met inbegrip van Congo rond de twee pijlers vredeshandhaving en vredesopbouw. Ik ben tevreden dat we nog eens aangetoond hebben dat we met een open en constructieve dialoog concrete vooruitgang kunnen boeken", aldus de minister.

MONUSCO zal voortaan zijn inspanningen betreffende vredeshandhaving in het Oosten van het land concentreren, ook al behoudt de Veiligheidsraad de mogelijkheid om wanneer nodig ook in andere delen van het land op te treden. Op het vlak van vredesopbouw hecht de resolutie veel belang aan de opleiding van de Congolese politie en het Congolese leger. In het mandaat van MONUSCO blijft de bescherming van de burger een centraal aandachtspunt. België heeft hierop de voorbije weken sterk aangedrongen. MONUSCO zal de Congolese regering bijstaan om burgers, en vooral vrouwen en kinderen, te beschermen tegen schendingen van het internationale humanitaire recht. Daarbij moeten bijzonder het seksueel geweld en straffeloosheid worden bestreden.

Een contingent van 2000 blauwhelmen zal Congo verlaten op 30 juni, wat beantwoordt aan een wens van de Congolese regering. De latere afbouw van de vredesmissie zal gebeuren op basis van regelmatige evaluaties door de VN-Secretaris-generaal en de Congolese regering. Daarbij wordt rekening gehouden met (1) op het terrein behaalde resultaten in de strijd tegen de rebellenbewegingen in het Oosten van het land, (2) de capaciteit van de Congolese veiligheidstroepen om de taken van MONUSCO over te nemen en (3) de ontplooiing van een degelijke burgeradministratie over het ganse grondgebied.