Gemeente Vlieland

Minister informeert Kamer eenzijdig over begrazing

Het gemeentebestuur van Vlieland heeft met verwondering kennis genomen van de antwoorden van minister Verburg van LNV op de vragen van CDA-kamerlid Jan Mastwijk over de onrust die is ontstaan door de uitbreiding van het begrazingsgebied op het eiland. Bij het gemeentebestuur is de behoefte ontstaan om te reageren op de beantwoording van de Minister

De minister stelt dat Staatsbosbeheer feitelijk de beantwoording voor haar rekening heeft genomen. Het gemeentebestuur vindt het jammer dat de minister niet een poging heeft gedaan om boven de partijen te staan en bijvoorbeeld hoor- en wederhoor toe te passen, door ook het gemeentebestuur om een reactie te vragen. Dit zou op een aantal zaken een ander licht hebben geworpen.

In een afweging heeft het provinciebestuur geoordeeld dat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet niet noodzakelijk was, als Staatsbosbeheer zich zou houden aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden waren nota bene door Staatsbosbeheer zelf voorgesteld (o.a. geen werkzaamheden gedurende broedseizoen, het uitrasteren van de Kikkerbult vanwege de grote hoeveelheid broedvogels, afrastering moet het natuurlijk duinprofiel volgen).

In de gesprekken die gevoerd zijn n.a.v. de ontstane commotie en het verzoek van de raad van Vlieland om de dialoog met Staatsbosbeheer aan te gaan, bleek al meteen dat aan verschillende voorwaarden niet werd voldaan. De afrastering was anders vormgegeven, de Kikkerbult was niet uitgerasterd en het was de bedoeling om werkzaamheden in het broedseizoen te verrichten. Het gemeentebestuur van Vlieland vindt dat van een organisatie als Staatsbosbeheer mag worden verwacht dat zij het goede voorbeeld geeft als het gaat om het naleven van voorschriften en regels, vooral als deze ertoe strekken natuurwaarden te borgen en te versterken. Daar was in dit geval geen sprake van.

Er is vervolgens in overleg een bezinningsperiode afgesproken om de situatie van alle kanten goed te kunnen doorgronden. Er is o.a. afgesproken dat Staatsbosbeheer zal onderzoeken of de subsidiebeschikking op dit onderdeel kan worden herzien zodat het laten vervallen van de uitbreiding van het begrazingsgebied Vlieland geen hogere financiële consequenties voor Staatsbosbeheer heeft dan strikt noodzakelijk is.

De Minister stelt tenslotte dat alle stappen die Staatsbosbeheer heeft ondernomen zijn voorgelegd aan en goedgekeurd door het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Dit is onjuist. Er is geen instemming gevraagd of verkregen.

De afgelopen weken zijn de contacten met Staatsbosbeheer goed geweest. Iedereen wil een genormaliseerde situatie. De contacten van onze kant waren exclusief met de Noordelijk Directeur van Staatsbosbeheer en het Districtshoofd voor de Wadden. Wij kunnen de toon, stellingname en weergave van de feiten zoals deze uit de beantwoording van de vragen naar voren komen, moeilijk rijmen met de inhoud van de gevoerde gesprekken tot dusver.

Uiteraard staat het gemeentebestuur nog steeds open voor verdere gesprekken.

Inlichtingen: Wethouder T. van Mourik 06-20596537