Gemeente Millingen


Auto delen is goed voor portemonnee en milieu

Geen eigen auto voor de deur, maar `autodelen' bespaart de burger vele honderden euro's per jaar aan vaste autokosten. Autodelen is een commerciële dienst, waarbij abonnees tegen betaling van veelal een uur-kilometerprijs tijdelijk gebruik kunnen maken van leenauto's met vaste standplaatsen op straat. Deze manier van vervoer is goedkoop, gebruiksvriendelijk, aardig voor het milieu en levert gemeenten bovendien ruimte op, omdat minder parkeerplaatsen nodig zijn.

De voordelen lijken te mooi om waar te zijn. Toch klopt het allemaal. Volgens de Consumentenbond bedraagt de besparing van autodelen ten opzichte van eigen blik voor de deur al snel 1400 euro per jaar per gebruiker. Deze berekening gaat uit van iemand die maximaal 12.000 kilometer per jaar rijdt of de auto minder dan 120 dagen per jaar nodig heeft. Het milieuvoordeel is evenmin kinderachtig. Volgens het ministerie van VROM bespaart een autodeler gemiddeld 1.180 kilo CO2 per jaar, omdat voor deze vorm van vervoer meestal schonere en kleinere brandstofzuinige wagens worden ingezet.

Klimaatambities gemeenten
Voor gemeenten snijdt het mes van autodelen aan twee kanten: hoe meer autodelers, hoe minder schadelijke emissies en hoe minder parkeerplaatsen nodig zijn. Voor de gemeenten in de MARN (Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen), waarvan Millingen aan de Rijn deel uitmaakt, is dit de reden om autodelen onder de aandacht te brengen. Uit recent onderzoek onder gebruikers van autodelen blijkt dat 96% zeer tevreden is over het gemak van autodelen en dat 94% tevreden is over de beschikbaarheid van auto's. Voorts is gebleken dat autodelers gemiddeld 121 kilometer per maand met de deelauto rijden, tegen bijna 600 kilometer toen ze nog in een eigen auto reden. Het scheelt gauw een stevige slok op een borrel, zowel voor de portemonnee als voor vermeden schadelijke emissies.

Autodelen is fexibel
Autodelen is niet handig voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Deze vorm van vervoer is vooral geschikt voor mensen die incidenteel een auto nodig hebben. Bijvoorbeeld alleen voor een dagje uit of een keertje in het weekend. Als je daarvoor een eigen auto aanschaft, ben je riant duur uit. Autodelen is een handige aanvulling op het openbaar vervoer. Vaak is het zelfs goedkoper dan de trein en je komt met een deelauto op ieder plekje in het land.

Meer weten?
Voor wie meer wil weten over autodelen is googelen met als trefwoord 'auto delen' een mogelijkheid. Ook de websites van Greenwheels.nl en Wheels4all.nl vertellen u meer.