Wetterskip Fryslân

natuurvriendelijke manier

Wetterskip onderhoudt watergangen op natuurvriendelijke manier

maandag, 31 mei 2010

Wetterskip Fryslân start met het zomeronderhoud. Daarbij past het waterschap een andere manier van beheer en onderhoud aan de hoofdwateren toe. Dat betekent dat er in sommige gevallen minder of anders gemaaid of gehekkeld wordt. Uitgangspunt is een goede aan- en afvoer van water.

Door deze nieuwe manier van onderhouden van watergangen verbetert de waterkwaliteit en krijgt een aantal oevers een grotere natuurwaarde, omdat flora en fauna zich daar beter kan ontwikkelen. De werkwijze draagt bij aan het realiseren van de ecologische doelstellingen vanwege de Kaderrichtlijn Water.

Er is geïnventariseerd welke watergang welk onderhoud nodig heeft. Op basis van deze inventarisatie zijn beheer- en onderhoudspakketten samengesteld. Ook is het werk opnieuw aanbesteed. Hier en daar zijn andere loonbedrijven dan voorheen met het onderhoud aan het werk.

Het zomeronderhoud aan watergangen van Wetterskip Fryslân start in mei 2010. Dan worden alleen de hoofdwateren onderhouden die voor Wetterskip Fryslân van groot belang zijn in verband met de aan- en afvoer van water. Hierbij wordt rekening gehouden met het broedseizoen en overige natuurwaarden.

Belangstellenden kunnen de site www.wetterskipfryslan.nl raadplegen voor meer informatie. Onder "waterschapswerk" is een kaart geplaatst waarop per gebied staat aangegeven bij welke rayonbeheerder men terecht kan met vragen.