Gemeente Maassluis

Verzoek om verhuizing van cultureel centrum in Maassluis

Stichting Islamitisch Centrum Maassluis heeft de gemeente Maassluis verzocht om het huidige cultureel centrum aan de Fenacoliuslaan 49 te mogen verhuizen naar het pand aan de P.J. Troestraweg 6a (voorheen automobielbedrijf Noorddijk). Ook is de wens om studiebegeleiding aan te kunnen bieden in combinatie met doordeweekse slaapfaciliteiten, voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die in de thuissituatie weinig mogelijkheden en ondersteuning hebben om hun schoolloopbaan goed te doorlopen. Omdat het huidige pand niet meer voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd, zoekt de Stichting al geruime tijd naar een andere locatie die centraal gelegen is en goed bereikbaar. Dit verzoek betreft een functiewijziging van het nieuwe pand.

Het verzoek beschrijft een pril stadium van planvorming, waarin nog niet duidelijk is hoe het beoogde bouwplan eruit zal gaan zien. Dit is nog van meerdere factoren afhankelijk. Zodra de gemeente bereid is medewerking te verlenen aan dit principeverzoek, werkt de Stichting als initiatiefnemer het voorstel voor een nieuw cultureel centrum uit tot een haalbaar en passend plan. De gemeente moet in dit proces vanuit haar verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke ordening bepalen of de beoogde bestemming en ruimtelijke inpassing gewenst is.

Voor de behandeling van het principeverzoek door de gemeente is in een aantal ronden aanvullende informatie verkregen. Zo heeft de Stichting aan vertegenwoordigers van de bewonerscommissie `Elysium' in november jl. haar plannen toegelicht. En op 10 mei jl. hebben inwoners in de directe omgeving van de gewenste locatie in een informatiebijeenkomst de gelegenheid gekregen hun vragen voor te leggen aan de Maassluise Stichting en de landelijke koepel van islamitische centra.

Op grond van de beschikbare informatie en een verkenning van de planologische en ruimtelijke mogelijkheden, heeft het college van burgemeester en wethouders geconcludeerd dat de voorgestelde ontwikkeling goed ruimtelijk is in te passen. Zij legt dit initiatief dan ook voor aan de gemeenteraad. Na instemming van de gemeenteraad moet de Stichting een formele bouwaanvraag indienen. Deze aanvraag moet dan zijn voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing voor de te volgen procedure voor de bestemmingswijziging.

Het beoogde pand bestaat nu uit een showroom en een garagegedeelte. Het wijzigingsverzoek van de Stichting richt zich op het showroomgedeelte.

De stichting Islamitisch Centrum Maassluis is aangesloten bij de landelijke koepel: de Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN). De SICN helpt de Maassluise stichting bij het realiseren van haar plannen. Onder de SICN vallen inmiddels een 40-tal locaties.