Saxion
BR>

vr 28 mei 2010

Saxion Kunstopdracht naar Mirka Farabegoli


Vrijdag 28 mei, om 17.00 uur vindt in het de Twentse Welle, Rozendaal 11 in Enschede, de jaarlijkse prijsuitreiking van de AanZet!-prijs plaats.

Tijdens deze bijeenkomst zal Hans Rombouts, voorzitter van de Saxion Kunstcommissie aan Mirka Farabegoli de Saxion Kunstopdracht 2010 verschaffen. Mirka is tevens een van de genomineerden voor de AanZet!-prijs.

Mirka is afgestudeerd aan de ArtEZ-academie in Arnhem en exposeerde in mei in de Kunstvereniging Diepenheim. De Saxionjury zag er haar grote beschilderde papieren tekeningen en installaties van ballonnen met kleine betekende en gekleurde label(tje)s aan touwtjes. Het werk is kleurrijk en daardoor, zeker op het eerste gezicht, vrolijk. De surrealistische elementen in haar interessante carnavaleske composities zijn aansprekend en herkenbaar, maar zetten tegelijkertijd ook aan tot nadenken. Mirka toont ons de mens in allerlei vermommingen met hoofdversieringen die verwijzen naar de wereld van het voetbal, de `semana santa' in Latijnse landen en andere profane en religieuze rituelen.

De Saxionjury was door dit alles zeer betoverd en acht het getoonde werk geschikt als vertrekpunt voor de Saxion-opdracht. Dat zou bijvoorbeeld het beschilderen van een groot muurvlak kunnen zijn. De jury heeft er alle vertrouwen in dat een opdracht om iets voor één van de Saxiongebouwen te maken bij Mirka Farabegoli in goede handen is.

Sinds 2002 bestaat de Saxion Kunstopdracht en sinds 2004 is deze opdracht gekoppeld aan de door het samenwerkingsverband `A1' georganiseerde `AanZet!'-prijs. De deelnemende instellingen, financiers en de genomineerden komen uit Overijssel en Gelderland. De A1 is óók voor Saxion de verbinding tussen haar vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Enschede.

Saxion heeft, op de opleidingen van haar Academie Toegepaste Kunst en Techniek na, geen kunstopleiding in haar aanbod. Toch bestaat er binnen Saxion grote belangstelling voor kunst. Aan de muren van de drie locaties hangt een collectie van honderden werken.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Hans Rombouts, voorzitter Saxion Kunstcommissie, tel. 0570-603604.
____________________ Zoek