Marjolein Caniëls benoemd tot hoogleraar Lerende organisaties

31/05/2010 10:23

Open Universiteit

Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft met ingang van 1 juni 2010 dr. Marjolein Caniëls benoemd tot hoogleraar en programmadirecteur Organizational Learning in the Knowledge Society ten behoeve van het Netherlands Laboratory for Lifelong Learning (NeLLL). De leerstoel is gepositioneerd binnen de faculteit Managementwetenschappen.

De leerstoel

De leerstoel heeft een zwaar accent op wetenschappelijk onderzoek en management van onderzoek. Als hoogleraar krijgt Caniëls de opdracht het wetenschappelijk onderzoek uit te bouwen op het gebied van lerende organisaties en de rol die zij spelen in de kennismaatschappij, waarin de creatie, opslag, deling en toepassing van kennis centraal staat. Lerende organisaties creëren niet alleen de condities die voor hun medewerkers leven lang leren mogelijk maken, maar bevorderen ook een cultuur en organisatie waarin 'leren' en 'voortdurende verbetering' centrale waarden zijn. Zij doen dit bovendien in netwerken waarbinnen intensief wordt samengewerkt met een diversiteit aan andere organisaties.

Lerende organisaties

NeLLL is het interfacultaire onderzoeksinstituut van de Open Universiteit dat interdisciplinair onderzoek verricht naar alle aspecten van een leven lang leren. NeLLL kent verschillende programmalijnen. De programmalijn waaraan prof. Caniëls leiding zal geven draagt de naam Organizational Learning. Binnen deze programmalijn wordt leven lang leren onderzocht vanuit het perspectief van lerende organisaties. Daarbij is speciale aandacht voor leerprocessen die plaatsvinden


- binnen één bedrijf


- in de interactie tussen bedrijven onderling


- in de interactie tussen overheidsinstellingen en bedrijven in stedelijk en regionaal verband ('learning cities' en 'learning regions').

Over Marjolein Caniëls

Marjolein Caniëls is in Venlo geboren in 1971 en woont met haar man en twee kinderen in Maastricht. Ze promoveerde in 1999 aan de Universiteit Maastricht, waarna ze als universitair docent Economics and Statistics aan de slag ging aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2001 maakte ze de overstap naar de Open Universiteit waar ze achtereenvolgens universitair docent Supply Chain Management, hoofd onderzoek van de faculteit Managementwetenschappen en universitair hoofddocent was. In 2009 werd ze gedetacheerd naar NeLLL. Caniëls heeft een brede ervaring op het gebied van management, onderzoek en onderwijs. De afgelopen jaren heeft ze diverse prestigieuze onderwijs- en onderzoeksprojecten geleid. Ook adviseert ze regionale overheden. Zo heeft ze deelgenomen in een expertpanel van economen om beleidsadvies te geven aan een hoog technologische regio in Europa. Op onderzoeksgebied houdt zij zich bezig met diverse aspecten van organizational learning, technologische ontwikkeling en duurzame economische groei. Ze onderzoekt welke processen een rol spelen bij het managen van relaties tussen bedrijven en hoe mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling een rol kunnen spelen bij het aantrekken van kenniswerkers. Caniëls heeft gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften zoals the British Journal of Management, Futures, Cambridge Journal of Economics and Industrial and Corporate Change. Ze ontving diverse awards voor best reviewer en best paper in conferenties en wetenschappelijke tijdschriften.