Emote: Kroes en Rutte voldoen aan profiel ideale premier

31/05/2010 10:41

Het PR Bureau

Waarden en emoties rondom lijsttrekkers Tweede Kamer verkiezingen

Amsterdam, 31 mei 2010- Wie is de ideale premier? Merkinnovatie consultancy Emote en onderzoeksbureau DBMI hebben een door Emote ontwikkelde nieuwe onderzoeksmethodiek genaamd Emotuning toegepast om het ideale profiel van de premier te toetsen aan de belangrijkste premierskandidaten Rutte, Cohen, Pechtold, Wilders, Balkenende en vanwege de geruchten tevens Kroes.

Emotuning

Emotuning, gebaseerd op het boek Emotionele Innovatie (2009), maakt het mogelijk om zowel het waardenprofiel als de kracht van de emotionele associatie met het volk van de premierskandidaten te meten. Het unieke Emotuning systeem bevat de belangrijkste 192 waarden en de 1015 emoties van de huidige tijdgeest van de Nederlandse maatschappij.

Belangrijkste conclusies


- De tien waarden geassocieerd met de ideale premier zijn in volgorde van belangrijkheid: Leiderschap (51%), Betrouwbaar zijn (41%), Eerlijkheid (39%), Besluitvaardigheid (33%), Daadkracht (31%), Duidelijkheid (30%), Bekwaam zijn (25%), Openheid (22%), Integriteit (22%) en Kennis (21%).


- De Nederlander zoekt in haar ideale premier een psychologische paradox: De krachtige leider die rekening houdt met de groep.


- Of de premier Behoudend of Progressief is lijkt minder belangrijk.


- In het beslissingsproces om een stem uit te brengen zijn er vier belangrijke emotionele associaties (uit een poel van 1015) het krachtigst: "voelt" de premier besluitvaardig, geloofwaardig, betrouwbaar en daadkrachtig?


- Kroes voldoet het best aan het profiel van de ideale premier, zowel op rationele gronden (waarden) als emotionele grond (kracht van de emotionele assocatie). Zij wordt gevolgd door Rutte op nummer 2 en Cohen op 3.


- Kroes en Cohen zijn de enigen die voldoen aan de belangrijkste waarde van de ideale premier volgens de Nederlander; leiderschap.


- De Nederlander vindt eerlijkheid de derde belangrijkste waarde voor de ideale premier. Geen van de kandidaten heeft deze waarde volgens de Nederlander prominent in zich.


- Balkenende wordt geassocieerd met de minst belangrijke waarde voor een premier, zijnde ordelijkheid. Maar 1% van de Nederlanders geeft aan dit een belangrijke waarde te vinden.


- De PvdA wordt in de politieke traditie gezien als een progressieve partij. Haar leider Cohen wordt echter nauwelijks geassocieerd met het psychologische cluster Progressief en scoort hoog in Behoudend.


- De peilingen van Synovate en Maurice de Hond bevestigen grotendeels het beeld van dit waarden en emotie onderzoek.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.emote-group.nl

http://www.hetprbureau.nl