Ministerie van Buitenlandse Zaken

opheldering Israël over geweld Gaza-schepen

Nederland wil opheldering Israël over geweld Gaza-schepen

Nieuwsbericht | 31 mei 2010

Nederland wil een onderzoek naar het geweld dat plaatsvond tijdens het ingrijpen van het Israëlische leger aan boord van schepen die met hulpgoederen op weg waren naar de Gaza-strook. Dat zegt minister Verhagen in een reactie op berichten dat er bij het ingrijpen onder de opvarenden meer dan tien doden zijn gevallen.

"Ik wil dat de Israëlische ambassadeur in Den Haag vandaag daarover opheldering geeft," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Ik ben zeer geschokt dat er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Nederland wil dat precies wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren."

De schepen behoorden tot het zogeheten Gaza Freedom Flotilla en hadden passagiers uit een groot aantal landen aan boord. De Israëlische autoriteiten weigerden de schepen doorgang te verlenen. Wel was aangeboden de hulpgoederen te lossen in de Israëlische havenstad Ashdod en ze na een veiligheidscontrole over land naar de Gaza-strook te vervoeren.

De grenzen van de Gaza-strook zijn sinds de gevechten in en rond het gebied alleen opengesteld voor een beperkte hoeveelheid humanitaire goederen. Nederland wil dat Israël de grenzen van Gaza weer volledig openstelt voor humanitaire hulp, handel en personen.

"Wat zich vandaag heeft afgespeeld, net nu besprekingen tussen Israël en de Palestijnen weer op gang waren gekomen, brengt de vrede niet dichterbij," aldus minister Verhagen. "Ik hoop dat de besprekingen hierdoor niet worden geblokkeerd."