NEN


Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op bouwkundige tekeningen en schema's

maandag 31 mei 2010, 10:29

In 1989 is het normontwerp NEN 1413 gepubliceerd voor commentaar, maar wegens kritiek niet verder ontwikkeld. Om te zorgen voor eenduidigheid in symbolen bij een bouwaanvraag is besloten een werkgroep samen te stellen, vallende onder de commissie 302145 Grafische symbolen, die NEN 1413 gaat `reanimeren'.

Het ministerie van VROM verwijst momenteel in Artikel 2.11.2. Aanvraag gebruiksvergunning naar NEN 1414 `Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op ontruimings- en aanvalsplattegronden'. De titel van deze norm maakt duidelijk dat de aanvraag van een gebruiksvergunning geen onderdeel is van het toepassingsgebied van deze norm. Het opnemen van symbolen van NEN 1414 voor een bouwkundige tekening kan in de praktijk verwarring opleveren omdat het bij een ontruimingsplattegrond gaat om duidelijkheid voor de gebruiker.

In deze werkgroep zijn de volgende partijen al vertegenwoordigd: de Nederlandse Vereniging voor Veiligheid Signalatie (NVVS), de ondernemers-vereniging VEBON, TU Delft, Landelijk netwerk brandweer (NVBR) en de commissie 351007-Brandveiligheid bouwwerken.

Toepassingsgebied NEN 1413

Deze norm beschrijft de weergave van veiligheidsvoorzieningen op bouwkundige tekeningen en in schema's. Naast de aanwijzingen voor het gebruik van symbolen bevat de norm ook eisen voor de inrichting en het ontwerp van deze tekeningen. De norm is van toepassing op bouwkundige tekeningen en schema's die onderdeel uitmaken van:

a) Een bouwaanvraag

b) Technische installaties

c) Brandveiligheidinstallaties

Deze norm is niet bestemd om veiligheidssignalering en dergelijke te projecteren of als weergave van de fysieke veiligheidssignalering in gebouwen. Voor de totstandkoming van NEN 1413 zullen zoveel mogelijk de ontwerprichtlijnen ISO 3864 1-2-3 worden gebruikt. Mochten er conflicten ontstaan met NEN 1414, dan wordt deze herzien.

Planning

De werkgroep is begonnen met het opstellen van een werkdocument. Publicatie van het ontwerp staat gepland voor december 2010, de definitieve NEN 1413 staat gepland voor medio mei 2011.

Meer informatie

Wilt u deelnemen aan de werkgroep of meer informatie neemt u dan contact op met Remco van Schaik, Consultant NEN Arbeid, telefoonnummer (015) 2 690 123.