NEN


Stilstaand afvalwater - soms toch een monster nodig

maandag 31 mei 2010, 10:45

Het nemen van een monster uit stilstaand afvalwater is expliciet uitgesloten uit de scope van NEN 6600-1 `Water- Monsterneming Deel 1. Afvalwater'. Er zijn echter omstandigheden waarbij het voor indicatieve doeleinden nodig is een oriënterend (voor)onderzoek te doen in stilstaand afvalwater. Hiervoor is de praktijkrichtlijn ontwerp NPR 8066 `Water- Monsterneming Stilstaand Afvalwater' gepubliceerd.

NEN 6600-1 `Water- Monsterneming - Deel 1. Afvalwater' is de Nederlandse norm die gebruikt wordt voor de monsterneming van afvalwater. Een essentieel onderdeel van deze norm is dat de monsters genomen moeten worden uit een afvalwaterstroom, en niet uit stilstaand afvalwater. Een van de redenen hiervoor is dat NEN 6600-1 gebruikt wordt om de lasten onder het lozingsbesluit te bepalen. Voor het berekenen van deze belasting mag geen stilstaand afvalwater gebruikt worden. Het toepassingsgebied van NEN 6600-1 is dan ook heel specifiek gekozen.

Indicatieve doeleinden

Er zijn echter omstandigheden waarbij het voor indicatieve doeleinden nodig is een oriënterend (voor)onderzoek te doen. Stilstaand afvalwater mag alleen indicatief beoordeeld worden, het geeft een beeld van de samenstelling op dat moment onder die omstandigheden. De resultaten van zo'n vooronderzoek kunnen dan gebruikt worden om te bepalen of vervolgonderzoek gewenst of noodzakelijk is. Een aanvullende norm zou in tegenspraak zijn met het toepassingsgebied van NEN 6600-1. De conclusie van de commissie was dan ook dat dit onderwerp niet gebaat was bij een norm maar bij een praktijkrichtlijn. De commissie ontwikkelde derhalve de praktijkrichtlijn ontwerp NPR 8066 `Water - Monsterneming - Stilstaand afvalwater'. Deze is nu gepubliceerd en ligt ter commentaar bij NEN tot 1 augustus 2010.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met ir. Erica Fritse, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 8066:2010 Ontw. nl (Norm)