NEN


Led's populair in openbare verlichting

maandag 31 mei 2010, 08:55

Led's zijn 'hot', ook in openbare verlichting. Bij led's zit er ook het nodige kaf onder het koren, reden waarom er bij NEN een werkgroep is gestart om te komen tot een kwaliteitslabel.

Ledlampen blijken goed toepasbaar in openbare verlichting (OVL), zo blijkt uit ruim 35 pilots en een studie over ledverlichting. Voorwaarde is wel dat er van een goed lichtontwerp wordt uitgegaan. Uit het onderzoek bleek ook dat de sociale veiligheid gewaarborgd blijft bij gebruik van led's. De investering in energie-efficiënte verlichting verdient zichzelf op de langere termijn terug.

Tevreden
De steden Eindhoven, Breda, Assen en Tilburg zijn zo tevreden zijn over het gebruik van led's, dat ze ledverlichting nu al op grote schaal gaan toepassen. Ook bewoners zijn zich bewust van de verbetering ten opzichte van de 'oude' verlichting. Het verschil in lichtniveau en kleur leidt volgens bewoners niet tot een minder gevoel van veiligheid.

Efficiency
Ledverlichting in de OVL kan 10 tot 15% energiebesparing opleveren en die waarden kunnen hoger uitvallen voor de meest efficiënte armaturen. Gezien de snelle ontwikkeling op het gebied van led's zal de besparing de komende jaren toenemen. Door de hoge aanschafkosten is de terugverdientijd lang, maar met het efficiënter en goedkoper worden van led's neemt de terugverdientijd af.

Kwaliteitslabel
Agentschap NL heeft in samenwerking met NEN een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van de introductie van een vrijwillig kwaliteitslabel voor ledlampen voor consumenten. In de werkgroep die het kwaliteitslabel gaat ontwikkelen zijn de belangrijkste belanghebbenden - Agentschap NL, NEN, Consumentenbond, NLA, NSVV, de detailhandel, importeurs en onderzoekslab VSL - vertegenwoordigd. De leden hebben hun expertise en contacten gebruikt om informatie te verzamelen over diverse labelconcepten.

De conclusies
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat nieuwe EU-regelgeving voor minimumeisen voor ledlampen sneller van de grond komt dan verwacht, wat kansen biedt om slechte producten van de markt te weren. Daarnaast kunnen, als de minimumeisen voldoende hoog worden gesteld en de handhaving van de wetgeving wordt versterkt, kansen effectief worden benut en zal de toegevoegde waarde van een tussentijds vrijwillig kwaliteitslabel beperkt zijn.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 13201-1:2002 nl (Norm) NEN-EN 13201-4:2003 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)