Gemeente Sneek


op orde

Wilheminapark weer helemaal op orde

Donderdag 27 mei brachten Sneker raadsleden een werkbezoek aan het project Stad op Orde in het Wilhelminapark in Sneek. De gemeenteraad stelde in december 2009 extra geld beschikbaar voor het beheer van de openbare ruimte. Een deel van dat geld wordt gebruikt om aspirant waterbouwers een betere kans op de arbeidsmarkt te geven. De gemeente Sneek, leerbedrijf Cnossen Infra bv, GOA infra, het CWI en de Intergemeentelijke Sociale Dienst Zuidwest Friesland werken nauw samen in dit project.

Een delegatie van raadsleden, wethouders Andries Ekhart en Jan Bargboer en andere betrokken konden met eigen ogen aanschouwen hoe de 8 geselecteerde waterbouwers in opleiding voor een metamorfose hebben gezorgd. De bestaande houten walbeschoeiing is op vakkundige wijze vervangen door een duurzame kunststofvariant.

Onder leiding van hun leermeester Thomas Heida is de ploeg zo succesvol dat ze ruim voorlopen op de planning. Er wordt onderzocht of er geld is om extra materiaal in te kopen, waardoor nog een aantal plekken in Sneek onder handen genomen kunnen worden.

De ploeg waterbouwers gaat naast het Wilhelminapark, ook aan de slag in het Pottengebied en de P.J. Oudstraat is klaar. Ze vervangen walbeschoeiing, maar ook bijvoorbeeld dekplaten van houten bruggen. Er wordt een inventarisatie gemaakt van bruggen die aan verbetering toe zijn. Raadslid Sijmen Wijbenga reageert enthousiast: "Dit is toch fantastisch. Vaklui die met een steuntje in de rug een goede opleiding krijgen en een vak leren waar grote behoefte aan is. Een win-win-situatie waarin iedereen plezier van heeft. Zij kunnen als waterbouwer volop aan de slag en Sneek kan weer vijftig jaar vooruit met de nieuwe walbeschoeiing."