Reumafonds

Welk nieuw reuma-onderzoek krijgt subsidie?

31 mei 2010
Voor reuma-onderzoekers wordt juni een spannende maand. Krijgen zij subsidie van het Reumafonds of niet? De komende weken bespreekt de Wetenschappelijke Adviesraad van het Reumafonds de ruim 100 onderzoeksaanvragen die begin dit jaar zijn ingediend.

De WAR bestaat uit 18 personen, onder wie hoogleraren, artsen, behandelaars en patiënten. Op basis van hun advies zal het Reumafonds 25 tot 30 onderzoeksprojecten honoreren, goed voor 5 miljoen euro. Vorig jaar kwamen er 71 aanvragen binnen. Het budget was toen 4,2 miljoen euro en er werden 21 projecten gehonoreerd. Hoewel het budget jaarlijks wordt verhoogd, moet het fonds toch veel onderzoekers teleurstellen. Geld voor wetenschappelijk onderzoek blijft hard nodig.

Het Reumafonds is de belangrijkste onafhankelijke financier van wetenschappelijk onderzoek naar reuma. Minimaal 60% van de inkomsten is hiervoor bestemd. Want wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om de genezing van reuma ooit mogelijk te maken. Daarnaast leidt onderzoek tot betere behandelmethoden.

Het Reumafonds staat vaak aan de basis van uitvindingen die leiden tot nieuwe behandelingen of nieuwe medicijnen. Hierdoor is het leven van mensen met reuma in de afgelopen twintig jaar sterk verbeterd. Op dit moment lopen er in Nederland ongeveer 100 onderzoeken die de afgelopen jaren door het Reumafonds gefinancierd zijn.